Binnenkijken bij Hetty en Wim aan de Jozefhof: ‘Ik ben op deze plek geopereerd’

Hetty en Wim op het balkon

Iedere Gouwenaar die al wat langer in Gouda woont, kan zich het Sint Jozefziekenhuis nog wel herinneren. Inmiddels is er weinig meer over van het achterste gedeelte dat later aan het ziekenhuis werd gebouwd. In plaats daarvan is het Goudshof gebouwd. Een kleine nieuwbouwwijk met koop- en huurwoningen. 

Hetty (74) en Wim Dekker (76) zijn een van de gelukkigen die zich de kersverse bewoners van deze nieuwe wijk mogen noemen. Na eenenvijftig jaar hebben zij hun gezinswoning aan de Zuidelijke Burgvlietkade verruild voor een splinternieuw appartement aan de Jozefhof. 

Een nieuwe fase

Jarenlang wonen Wim en Hetty met veel plezier aan de Zuidelijke Burgvlietkade. “Het was een fijn huis aan het water”, vertelt Hetty. Alle voorzieningen bevinden zich op loop- en fietsafstand. Toch besluit het stel op zoek te gaan naar een andere woning. “We wilden graag een huis waar we kunnen blijven wonen nu we ouder worden”, zegt Wim. De hobby van Wim is het onderhouden van hun tuin, maar hij merkt dat dit steeds meer een opgave begint te worden. “Ik heb bij mijn ouders gezien hoe moeilijk het kan worden als je te lang in zo’n huis blijft wonen en dat wilden wij niet”, vertelt Wim.  

Lees verder onder de foto >

De woonkamer van Hetty en Wim © Anne-Wil Rozendaal

Op huizenjacht

Hetty en Wim zijn al een aantal jaar op zoek naar een geschikte woning als ze van het project Goudshof horen. Ze zijn meteen enthousiast en schrijven zich in voor een woning. Tot hun grote verrassing krijgen ze een woning toegewezen. “Ik kon het niet geloven dat wij uit al die aanmeldingen gekozen waren”, vertelt Hetty. Toch twijfelen ze of ze het wel door moeten zetten. “Het was precies tijdens de eerste lockdown en dat was een hele onzeker periode”, legt Hetty uit. Op aandringen van hun kinderen zetten Hetty en Wim toch door.  

Soms doe ik drie kwartier over het halen van de krant

Kijkdagen en een vriendenboekje

Dat ze het huis nog nooit in het echt gezien hebben maakt voor Hetty en Wim niet uit. “We hadden de tekeningen gezien dus we wisten hoe het eruit zou gaan zien”, vertelt Wim. Tijdens de bouw van het huis worden verschillende kijkdagen georganiseerd door de aannemer. Kennis maken met de nieuwe buren is nog geen optie voor het stel. “Op de kijkdagen mocht iedereen om de beurt komen kijken in verband met corona”, legt Wim uit. Om de nieuwe bewoners toch alvast aan elkaar voor te stellen, krijgen alle bewoners een ‘vriendenboekje’ van de aannemer. “Het is een boekje waar alle bewoners een verhaaltje in hebben geschreven over zichzelf”, legt Hetty uit. Op die manier maken ze toch alvast een beetje kennis met hun medebewoners. 

Lees verder onder de foto’s >

© Anne-Wil Rozendaal

Geen spijt

Hetty en Wim hebben nog geen seconde spijt gehad van hun verhuizing. “Het scheelt dat we tijdens de bouwperiode naar de verhuizing toe hebben kunnen leven, dan is het minder erg om uit je huis weg te gaan”, zegt Wim. Net als bij hun vorige huis zijn alle voorzieningen om de hoek. “Als ik ooit met een rollator loop, zijn de winkels heel dichtbij”, zegt Hetty. Het feit dat hun huis op het oude Sint Jozefziekenhuis gebouwd is, brengt de nodige herinneringen met zich mee. “Ik ben een paar keer geopereerd in dat ziekenhuis”, vertelt Wim. “Misschien wel op exact deze plek”, voegt hij er lachend aan toe.  

Buurtborrel in de gemeenschappelijke tuin

Het appartementencomplex bestaat uit huur- en koopwoningen. In totaal zijn er 110 woningen die allemaal aan dezelfde tuin grenzen. De tuin wordt onderhouden door de bewoners zelf. Vanaf het balkon hebben Hetty en Wim een mooi uitzicht op de gemeenschappelijke tuin. “Het is leuk om te zien als mensen bezig zijn in de tuin of als er kinderen spelen”, vertelt Hetty. Omdat alle buurtbewoners met elkaar een tuin delen vinden ze het belangrijk om te investeren in de contacten onderling. “Iedereen is nieuw dus je maakt heel makkelijk contact”, zegt Hetty. Aan sociale contacten is geen gebrek. “Soms ga ik even de krant beneden halen en dan ben ik pas drie kwartier later weer boven”, vertelt Wim lachend. Om de contacten onderling nog meer te bevorderen zal er binnenkort een buurtborrel gehouden worden in de gemeenschappelijke tuin. 

Meer foto’s zie je hieronder:

Jouw beurt

Wil jij laten zien hoe tof jouw woning eruitziet? Stuur een mail naar [email protected]. Misschien woon je wel in een hip appartement in de binnenstad of heb je een leuke woning in Westergouwe. Of je in een studentenkamer of stadsvilla woont; over iedere woning of tuin is wel iets te vertellen.

Deze Gouwenaren gingen je voor:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Bas en Anne aan de Lage Gouwe: ‘Er is twaalf jaar geklust’”

Binnenkijken bij Bas en Anne aan de Lage Gouwe: ‘Er is twaalf jaar geklust’

Ga naar “Binnenkijken bij de Vier Gekroonden aan de Naaierstraat”

Binnenkijken bij de Vier Gekroonden aan de Naaierstraat

Ga naar “Binnenkijken bij Chris en Annemarie: ‘De keuken is vanuit het ziekenhuisbed gekocht’”

Binnenkijken bij Chris en Annemarie: ‘De keuken is vanuit het ziekenhuisbed gekocht’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Naar de film én patat voor 9,50 euro”

Naar de film én patat voor 9,50 euro

 • Pomms’
 • Geldig t/m 31 december 2030
Cenima Gouda favorieten Gouda
Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “10-rittenkaart Cinema Gouda”

10-rittenkaart Cinema Gouda

 • Cinema Gouda
 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022

Vacatures

Ga naar “Technisch Beheerder”

Technisch Beheerder

 • Museum Gouda
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker kwaliteit”

Administratief medewerker kwaliteit

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement”

Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement

 • T/m 31 dec
Ga naar “Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond”

Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond

 • De Markt
 • 16 december 2022
Ga naar “Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan”

Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan

 • Sint Janskerk van Gouda
 • 16 december 2022
Ga naar “Warme Winter Markt | GOUDasfalt”

Warme Winter Markt | GOUDasfalt

 • GOUDasfalt
 • 10 december 2022
Ga naar “Goudse WinterMarckt”

Goudse WinterMarckt

 • De Markt
 • 11 december 2022