Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Eline en Pascal: ‘Het huis is al sinds mijn overgrootopa in de familie’

Door Kirsten Spooren 18 november 2019

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het weer een verrassing voor ons wanneer we aanbellen bij iemand om binnen te kijken. Dit keer gaan we op bezoek bij Pascal van der Kleij (33) en Eline Jansen (30) die aan de Jan Philipsweg in Korte Akkeren wonen met hun twee kids Kay (6) en Mecx (3). We komen er snel genoeg achter dat dit niet zomaar een woning is…

Wanneer je de Jan Philipsweg inloopt, zie je al direct dat dit niet een gewone straat is. De straat bestaat uit knusse jaren ’30 arbeidershuisjes waarbij iedereen een bankje bij zijn voordeur heeft staan. Voor de woning van Eline en Pascal komt een hoogbejaarde kat op ons af als wijze van welkomstcomité. Hij begeleidt ons naar de voordeur, waar Eline, Pascal, Kay, Mecx en oma Corrie van der Kleij (81) ons opwachten.

Familiewoning

Het huis aan de Jan Philipsweg is al sinds 1933 in de familie. Oma Corrie pakt de oude foto’s erbij en begint te vertellen over de woning. “Mijn vader kocht het huis 86 jaar geleden. De woning was toen twee jaar oud, dus redelijk nieuw”, vertelt Corrie. We kunnen het ons nu nauwelijks voorstellen, maar de familie leefde hier met twaalf man! “Ik ben hier geboren en opgegroeid. We hadden twee kamertjes boven en we sliepen deels op de overloop. Uiteindelijk heb ik het huis overgenomen van mijn vader en onze kinderen – waaronder de vader van Pascal –  zijn hier ook geboren.”

Op de oude foto’s zie je hoe het huis er vroeger uitzag en Kay en Mecx kijken geïnteresseerd mee. De jongste telgen van de familie Van der Kleij hebben hier ook hun roots en dat maakt dit huis extra speciaal. Wie weet wonen zij hier later ook met hun gezin?

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Flinke verbouwing

Opa en oma Van der Kleij hebben ruim 67 jaar met veel plezier aan de Jan Philipsweg gewoond, maar op een gegeven moment werd het tijd om te verhuizen. Hun kleinzoon Pascal was net 19 geworden, toen hij de vraag kreeg of hij het huis wilde kopen. “Ik weet nog goed dat ik met een kater naar beneden kwam”, vertelt Pascal. “Opa en oma waren er en zeiden: we gaan ons huis verkopen. Al van kinds af aan wilde ik het huis ooit overnemen van mijn grootouders, dus binnen een week had ik het huis gekocht.”

‘De keuken is nog exact hetzelfde als toen bij mijn opa en oma’

Het eerste jaar werd het huis vooral gebruikt als jeugdhonk. “Ik was jong en er kwamen regelmatig vrienden langs. Pas na een jaar besloot ik het op te gaan knappen.” Op de oude foto’s zien we vooral veel donkere tinten in het huis. Een ouderwetse keuken en vooral veel donkere kamers. Heel anders dan het huis nu. “De verbouwing duurde één jaar. In de woonkamer hebben we een deel van de muur bij de keuken weggehaald en boven alle muren gesloopt en opnieuw ingedeeld. We hebben er zelfs een verdieping bovenop laten zetten. Het enige wat nog origineel is van het huis, is de keuken. Die hebben we wel geschilderd, maar moet nog opgeknapt worden. Het is dus nog exact dezelfde keuken als toen bij mijn opa en oma.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Veel veranderd

Het huis is door de jaren heen altijd al aangepast, vertelt Corrie. Elke inwoner gaf de woning een eigen stempel. Toen Corrie het huis betrok, heeft ze ook het een en ander moeten veranderen. “De woonkamer was vroeger een zondagskamer en daar mochten we niet komen. Daarnaast kwam de woonkamer met een aparte keuken. Later hebben we zelf de serre toegevoegd”, vertelt Corrie. “We douchten eerst in de keuken, bij de geiser!”

“De woonkamer is best wel smal”, zegt Eline. “Ik kan mij niet voorstellen hoe het eerst moest zijn geweest, toen de woonkamer nog in verschillende kamers was opgedeeld.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Fijne buurt

Ook de straat in Korte Akkeren is niet meer helemaal hetzelfde. “Vroeger had je natuurlijk nog geen auto’s”, legt Corrie uit. “De straat is daar eigenlijk ook niet voor gebouwd. Het is daardoor altijd druk hier met verkeer en ook parkeren is niet altijd even eenvoudig”, vertelt Eline. “Maar het is wel een hele fijne straat. Je hebt alles in de buurt en het ligt heel centraal. Je bent zo in de binnenstad of op het station.”

‘Het is echt zo’n straat waar je je hele leven blijft wonen’

Wanneer je Eline een paar jaar geleden had gezegd dat ze in Korte Akkeren zou wonen, had ze je niet geloofd. “Je hoort natuurlijk allemaal verhalen, maar we wonen hier heel leuk. Het is echt zo een straat waar je je hele leven blijft wonen.” Corrie wijst naar enkele foto’s van een straatfeest. “Deze mensen wonen er nog allemaal”, zegt ze. “Wanneer ik op bezoek kom, zeg ik ook altijd: even naar mijn oude huis toe. Het blijft echt mijn buurtje en ik kom nog steeds bij dezelfde kapper.”

Binnenkijken bij….

Woon jij ook in een eigen paleisje en wil je dat graag aan de rest van Gouda laten zien? Laat het ons weten! En heb je al binnen gekeken bij deze woningen?

Binnenkijken bij Petra en Eric: ‘Uiteindelijk werd het een grotere verbouwing dan gepland’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...
kirsten jansen

Binnenkijken bij Kirsten en Philip: “We knappen een oude boerderij aan de Goudseweg op”

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...

Binnenkijken bij Betty en Henk in Korte Akkeren: ‘Ik ben gek op spullen. Helemaal gek’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...

adv.