Binnenkijken bij Betty en Henk in Korte Akkeren: ‘Ik ben gek op spullen. Helemaal gek’

Door Kirsten Spooren 21 oktober 2019

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het weer een verrassing voor ons wanneer we aanbellen bij iemand om binnen te kijken. Dit keer zijn we op bezoek bij Betty en Henk, die een prachtige jaren ’30 woning aan Onder de Boompjes hebben. “Veel van het interieur komt uit de kringloopwinkel, bij het vuilnis vandaan of uit brokantewinkeltjes”, vertelt Betty. 

De straat in Korte Akkeren is geliefd bij veel mensen dankzij de populaire jaren ’30 arbeidershuizen die je hier vindt. Betty (70) en Henk (71) Vuijk wonen hier al 45 jaar. “Het is een echte volksbuurt”, vertelt Betty. “Mensen verhuizen hier niet zo snel, doen boodschapjes voor elkaar of we verzorgen elkaars katten. Ook begroeten we elkaar altijd en doen ze dat niet, dan blijf ik ze net zolang begroeten tot ze het terug zeggen.”

Tekst gaat verder onder de video.

Krakers

Betty en Henk kwamen in 1975 bij toeval in Gouda terecht. “We woonden in een gekraakt huisje, midden in de natuur. Op een gegeven moment moesten we daar weg, omdat alle houten huisjes gesloopt gingen worden”, legt Betty uit. “Mijn man werkte bij van Eijk in Gouda en reed altijd door deze straat. Toen hij zag dat dit huis te koop stond, hebben we het gekocht.”

‘Het bleek dat ons huis aan het zakken was’

“Veel mensen weten niet dat deze straat eigenlijk een dijk is. De huizen tegenover staan tegen de dijk aan. Toen we hier zes jaar woonden, bleek dat het huis aan het zakken was. De straat werd toen grootschalig aangepakt en ons huis werd op palen gezet. Toen kwamen ze erachter dat ons huis op een oude molen is gebouwd.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

© indebuurt Gouda

Antiek en brocante

Het huis van Henk en Betty valt niet alleen op door de goed onderhouden jaren ’30 details, maar ook door het interieur. We weten niet zo goed waar we moeten beginnen met kijken, want overal valt iets mooist te ontdekken. “Ik ben gek op oude spullen. Helemaal gek. Bij oude meubels voel je de geschiedenis. Ik scharrel van alles bij elkaar. De kast is van de schoonouders van mijn zus en komt uit achttienhonderdnogwat. De blauwe luiken komen uit het oude Kaaspakhuis en ik ga vaak naar de antiek- en brokantewinkeltjes in Gouda.”

‘We hebben samen de keuken verbouwd, met antieke kastjes uit Frankrijk’

“Ik red weleens iets uit het vuilnis. De stoel bij het raam bijvoorbeeld. Daar ligt nu altijd onze kat Lotje op. En het gewei aan de muur komt ook bij de stort vandaan. Henk maakt veel zelf, zoals de salontafel. Samen hebben we de keuken verbouwd, met antieke kastjes uit Frankrijk. Dat was soms wel lastig, want mijn man heeft al vanaf zijn 35ste reuma. Toch kan hij niet stilzitten, want hij blijft maar bezig.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Treinbaan

Zo is Henk momenteel bezig met een treinbaan. “Ja, dat wilde ik eigenlijk helemaal niet. Op zolder had hij altijd een donkere kamer, aangezien Henk dol op fotograferen is. Toen zo’n kamer niet meer nodig was, had ik gehoopt dat we het kamertje konden gaan opknappen. Henk wilde een treinbaan bouwen, maar ik was erop tegen. Op een dag kwam hij samen met de buurman met een grote plank aan en stond er toch een treinbaan.”

‘Hij zegt altijd: als jij dat leuk vindt…’

Gelukkig kan Betty erom lachen. “We zijn soms wel kwaad op elkaar, maar blijven altijd lachen”, zegt ze. Wanneer we vragen of Henk iets in te brengen heeft in het interieur van het huis, zegt ze: “Henk is heel makkelijk. Hij zegt altijd: als jij dat leuk vindt…”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Trap op en af

Henk en Betty genieten volop van het huis aan Onder de boompjes. “We hebben een prachtige tuin. We wonen aan het water en in de ochtend is het altijd genieten met een kopje thee. Ook hebben we het ruim hier, met drie slaapkamers boven.”

Toch zouden ze wel één ding anders willen hebben. “We hebben geen toilet boven en dat is een beetje lastig. Nu kunnen we de trap nog op en af, maar ik heb last van mijn heup. Een toilet boven is niet echt een optie, dan moeten we een hele kamer verbouwen. Toch hopen we dat we hier nog heel lang kunnen wonen.”

rpt

Binnenkijken bij….

Woon jij ook in een eigen paleisje en wil je dat graag aan de rest van Gouda laten zien? Laat het ons weten! En heb je al binnen gekeken bij deze woningen?

Binnenkijken bij Lizette: ‘Ik geef iedereen graag te drinken, maar mijn planten liever niet’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...

Binnenkijken bij Raymond en Anouk: ‘We doen veel interieurinspiratie op bij restaurants’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...
korte akkeren

Binnenkijken bij Iris in Korte Akkeren: ‘Het pand was vroeger een slagerij’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...

Binnenkijken bij Michael aan de Kuiperstraat: ‘Het pand was helemaal verwaarloosd’

Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het weer een verrassing voor ons wanneer we aanbellen ...

adv.