Binnenkijken bij Hetty en Wim aan de Jozefhof: ‘Ik ben op deze plek geopereerd’
Iedere Gouwenaar die al wat langer in Gouda woont, kan zich het Sint Jozefziekenhuis nog wel herinneren. Inmiddels is er…
De Goudse binnenstad staat vol met prachtige monumentale panden. Iedereen kent het Stadhuis en de Sint-Janskerk, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Bas (83) en Anne (78) van Beukering wonen in zo’n monument: het woonhuis van Bruns uit 1902 aan de Lage Gouwe.
Na jarenlang met veel plezier in Limburg gewoond te hebben, gaat Bas voor een andere werkgever werken waardoor ze niet meer gebonden zijn aan Limburg. “We wilden graag ergens anders gaan wonen”, vertelt Anne.
Na een lange zoektocht naar de perfecte woning stuit Anne op de advertentie van het huis aan de Lage Gouwe. “Ik vond de advertentie heel intrigerend”, vertelt ze. De bezichtiging van het huis loop iets anders dan verwacht. Bij de binnenkomst in het huis is Bas meteen enthousiast. “Ik vond het vreselijk”, bekent Anne. De benedenverdieping is groot en langwerpig en dat schrikt Anne af. “Ik dacht alleen maar: ‘als ik mijn meubels tegen de muur aan zet, wordt het nog smaller’”, vertelt ze. “De vorige bewoners gebruikten de benedenverdieping niet, dus het was toen heel groot en leeg”, legt Bas uit. “Hun kinderen stepten hier rond”. Ondanks de eerste schrik zet het stel toch door en ze kopen het huis aan de Lage Gouwe.
Lees verder onder de foto >
Het huis heeft een rijke geschiedenis waar Bas en Anne graag over vertellen. De woning is in 1902 gebouwd door meneer Bruns. Hij was de eigenaar van het eerste warenhuis van Gouda, die op dat moment verderop in de straat stond. “Op de tekening is te zien dat hij binnen een dag toestemming kreeg voor de bouw van dit huis”, vertelt Bas. “Hij had waarschijnlijk goede contacten bij de gemeente”. Na het vertrek van familie Bruns heeft het huis verschillende eigenaren en functies gehad. Het huis heeft onder andere dienstgedaan als gastarbeiderspension en onderdak geboden aan 75 gastarbeiders. “Het huis stond vol met stapelbedden voor al die mannen”, vertelt Anne.
Het huis stond vol met stapelbedden
Na de aankoop van het huis moet er veel opgeknapt worden aan de woning. De eerste 12 jaar dat Bas en Anne in het huis wonen, wordt er heel veel verbouwd. “Omdat het een monument is, heb je te maken met heel veel regels waar je je aan moet houden als je gaat verbouwen”, vertelt Bas. De inrichting van de benedenverdieping hebben ze in samenwerking met een binnenhuisarchitect gedaan. De grote, langwerpige ruimte wordt onderbroken door grote kasten in het midden van de ruimte. Door de kasten ontstaan er verschillende kleinere vertrekken. Vroeger hadden ze vaak schuifdeuren in de kamer met aan de zijkanten twee kasten”, vertelt Anne. “Wij hebben dit precies andersom”.
Lees verder onder de foto’s >
Dat het huis van Anne en Bas bijzonder is, mag wel duidelijk zijn. Het stel besluit dan ook hun huis op Open Monumentendag open te stellen voor publiek. “We wonen in zo’n bijzonder huis en we vinden dat het huis ook een beetje van de stad Gouda is”, legt Anne uit. “We wilden ons huis delen”. Dat Gouda nieuwsgierig is naar de woning blijkt wel uit het aantal bezoekers. In twee dagen tijd komen achthonderd mensen het huis van Bas en Anne bewonderen. “Op de tweede dag had ik bijna geen stem meer over”, vertelt Anne lachend. De meeste bezoekers zijn vriendelijk en respectvol en het stel geniet van de belangstelling voor hun huis. Toch weten ze niet zeker of ze nog eens mee willen doen aan Open Monumentendag. “We worden ook een dagje ouder en het was best intensief”, legt Bas uit.
Na 23 jaar hebben Anne en Bas nog geen spijt van hun verhuizing naar Gouda. “We wonen echt in een hele fijne buurt”, vertelt Anne. “Gouda is soms net een dorp, het is heel erg rustig en dat vind ik wel prettig”. Ondanks dat de klusperiode achter hen ligt, heeft het stel toch nog toekomstplannen voor het huis. “Ik wil het huis graag verduurzamen, bijvoorbeeld door een warmtepomp en het plaatsen van zonnepanelen”, legt Bas uit. Omdat de woning een monument is mogen de zonnepanelen niet in het zicht liggen. “Ik snap die regels wel”, zegt Anne. “We hebben inmiddels een soort eerbied voor oude huizen en hun geschiedenis en dat willen ze graag behouden”, legt ze uit.
Meer foto’s zie je hieronder:
Wil jij laten zien hoe tof jouw woning eruitziet? Stuur een mail naar [email protected]. Misschien woon je wel in een hip appartement in de binnenstad of heb je een leuke woning in Westergouwe. Of je in een studentenkamer of stadsvilla woont; over iedere woning of tuin is wel iets te vertellen.
In onze gids
Populaire rubrieken