Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Ank van het Koch & Knuttel-huis: ‘Je maakt een reis door de tijd’

Door Kirsten Spooren 14 januari 2019

Elke week mogen we binnenkijken bij kleine paleisjes, grote herenhuizen of stijlvolle appartementen. Dit keer viel ons oog op een opvallend pand aan de Turfmarkt, met groot ‘Koch & Knuttel’ op de voorgevel. Ank runt hier een B&B en woont er met veel plezier: ‘Het huis is net een lappendeken van verschillende tijden.”

Het grachtenpand valt op door de bijzondere hal. Een imposante trap, zwart/witte vloertegels en een klein raampje dat weer uitkijkt op de keuken. Ank woont hier al ruim 30 jaar en heeft veel werk en liefde in het huis gestoken. “We hebben veel moeten verbouwen en opknappen, want het huis heeft veel verschillende functies gehad. Het heeft ruim 400 jaar aan geschiedenis.”

Tekst gaat verder onder de foto.

koch & knuttel gouda
© indebuurt Gouda

Drukkerij

De woning aan de Turfmarkt is geen onbekende voor veel Gouwenaars. Van 1894 tot 1972 zat hier de stoomdrukkerij en uitgeverij Koch & Knuttel. “Veel elementen van de oude drukkerij zijn bewaard gebleven, zoals het raampje en de grote muurlamp in de hal. Je kunt in dit huis letterlijk een tijdreis maken”, vertelt Ank.

‘Het pand is gekraakt geweest’

“Voor het een drukkerij werd, was het een woonhuis. Die functie kreeg het weer toen de drukkerij wegging. Een stel trok erin en zij hebben het oppervlakkig opgeknapt, maar er was veel houtrot. Het pand is zelfs even gekraakt geweest. Al met al hebben we een hoop aan het pand moeten doen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Koch & knuttel gouda
Foto links: By Agaath – Own work, CC BY-SA 3.0 | Foto rechts: © indebuurt Gouda

Binnenplaats

Dat moet een behoorlijk project zijn geweest. “Ja, we zijn eigenlijk continue aan het verbouwen geweest. Er zijn in totaal acht ruimtes, waarvan vier slaapkamers. Mijn man Maarten en ik woonden eerst in Amsterdam, maar zochten een huis in de buurt van ons werk. Het plan was eerst om samen met mijn zus te kopen, dus het moest een ruim huis worden. Dat plan is uiteindelijk niet doorgegaan, maar wij werden verliefd op dit pand. Mijn zus zei toen dat we gek zouden zijn als we het niet zouden kopen.”

‘We hebben het huis altijd gedeeld met vrienden, familie, uitwisselingsstudenten of huurders’

“Het meeste werk zat in de kleine binnenplaats bij de keuken. Boven de binnenplaats zat een oud toilet en het was hier vochtig en groen van het alg. We hebben toen een glazen dak geplaatst en het opgeknapt. Nu is het een ontbijtruimte geworden.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Koch & Knuttel Gouda
© indebuurt

Bed & Breakfast

Alle kinderen zijn het huis uit en Ank verhuurt nu een paar kamers als B&B. “Ik heb vroeger gewerkt in een jeugdherberg en het idee om zoiets voor mijzelf te starten bleef hangen. We hebben het huis altijd gedeeld met vrienden, familie, uitwisselingsstudenten of huurders. In 2015 begonnen we met onze B&B. Het huis is opgedeeld in een voor- en achterhuis en de gasten hebben een eigen trappenhuis. Hierdoor heb je veel privacy, zowel de gasten als wijzelf.”

“Het leuke aan het runnen van een B&B is dat je veel leuke mensen ontmoet. We hebben gasten gehad uit ruim 27 landen. Ik vind het ook leuk om de gasten een stukje van ons mooie Gouda te laten zien”, vertelt Ank. Voorlopig gaat Ank ook niet verhuizen: “We zitten hier heel erg op onze plek.”

Binnenkijken bij….

Woon jij ook in een eigen paleisje en wil je dat graag aan de rest van Gouda laten zien? Laat het ons weten! En heb je hier al binnen gekeken?

Binnenkijken bij Nick en Kirsten: ‘Ons huis is door mijn opa gebouwd’

Elke week mogen we binnenkijken bij kleine paleisjes, grote herenhuizen of stijlvolle appartementen....

adv.