Zo kom je in aanmerking voor urgentie bij sociale huur in Gouda

Door Eva van Dantzig 14 maart 2019

Een onderwerp dat gerelateerd is aan sociale huur maar toch een beetje extra uitleg nodig heeft, is de urgentieregeling. Wij gingen op onderzoek uit over wat het betekent en hoe je er aanspraak op kunt maken. Zo kom je in aanmerking voor urgentie op een sociale huurwoning in Gouda. 

<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Wat is urgentie?

Als je urgentie krijgt, dan betekent dit dat je voorrang krijgt op sociale huurwoningen. Wanneer jij dus op het aanbod van sociale huurwoningen reageert, maak je eerder kans dan anderen.

In aanmerking komen

Zit je in een woonnoodsituatie en heb je dringend woonruimte nodig, dan moet je eerst proberen zelf een oplossing te vinden. Lukt dat niet op korte termijn – en kom je daardoor dus op straat te staan – dan kun je een aanvraag indienen voor urgentie. Met een urgentieverklaring mag je twaalf maanden lang met voorrang reageren op de woningen. Het aanvragen van een urgentie kost € 72,65. Je aanvraag wordt dan behandeld door de Urgentiecommissie. De kosten betaal je sowieso, ook als je aanvraag wordt afgekeurd.

Wanneer is er sprake van urgentie?

In zeer uitzonderlijke gevallen wordt urgentie verleend. Er moet onder andere sprake zijn van een acute noodsituatie. Hieronder vind je de voorwaarden waar je minimaal aan moet voldoen:

  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit, een geldig paspoort of document van de EU (Europese Unie) of EER (Europese Economische Ruimte), of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je bent minimaal 18 jaar of ouder en staat ingeschreven bij Woningnet.
  • Je staat ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP) in de gemeente waar u urgentie aanvraagt of je hebt een bijzondere band met die gemeente. Met de urgentie check kun je controleren of dit voor jou van toepassing is.
  • Jij en jouw eventuele partner hebben belastbaar huishoudinkomen tot maximaal €44.000 per jaar. Ook kan jouw inkomen gevolgen hebben voor het zoekprofiel.
  • Je hebt de situatie niet zelf veroorzaakt en je had deze redelijkerwijs niet kunnen voorkomen.
  • Je hebt er alles aan gedaan om zelf in huisvesting te voorzien en de eerste twaalf maanden is er geen alternatieve huisvesting mogelijk (incl. kamerverhuur of inwoning bij familie of vrienden).

Urgentie aanvragen; hoe dan?

Als je de urgentie check juist invult, krijg je advies of je in aanmerking komt. Na de urgentie check kun je bij één van de woningcorporaties de betaling (per pin) voldoen en de aangegeven documenten inleveren.

Hiervoor maak je een afspraak bij de woningcorporatie. Ook bij een negatief advies kun je besluiten om toch een urgentieaanvraag te willen indienen. Bedenk wel dat je de legeskosten niet terugkrijgt bij een afwijzing van jouw verzoek.

Als je inderdaad besluit de aanvraag voor urgentie door te zetten, dan gaat de medewerker zich verdiepen in jouw persoonlijke situatie. Hij of zij verzamelt informatie van jou en misschien wel mensen om je heen – bijvoorbeeld een partner – en verzamelt dit in een rapport. Dat rapport gaat samen met de aanvraag naar de onafhankelijke Urgentiecommissie, die vervolgens besluiten of jij wel of niet een urgentieverklaring krijgt. Mocht je de verklaring niet krijgen, dan kun je altijd nog in beroep tegen het besluit.

Ik heb mijn urgentieverklaring. En nu?

Nu kun je met voorrang reageren op de sociale huurwoningen die je vindt op Woningnet. Je urgentie vervalt als je;

  • Een woning hebt gevonden.
  • De urgentieverklaring is voor 12 maanden geldig en je mag één keer een woning weigeren met behoud.
  • Als je voor de tweede keer besluit om van een woningaanbieding af te zien, dan wordt de urgentie ingetrokken.

Kan ik met urgentie een woning uitzoeken?

Nee, niet helemaal. Urgenten hebben namelijk geen voorrang bij woningen die verdeeld worden via loting of via ‘direct te huur’. Wanneer je een urgentie hebt, moet je zelf reageren op het woningaanbod om in aanmerking te komen voor een huurwoning.

Voor de gemeenten Gouda en Waddinxveen: krijg je een urgentie met een standaard zoekprofiel, dan kun je alleen met voorrang reageren op flatwoningen vanaf de eerste verdieping. Je vindt de flatwoningen in het woningaanbod onder het type Appartement/Flat.

Lees ook:

Binnenkijken bij Femke in een oud koetshuis: ‘Voel je dat het huis scheef loopt?’

Aan het Jaagpad staan een aantal hele mooie woningen, maar de woning van Femke valt extra op. De gro...
aantal inwoners per wijk gouda

In deze Goudse wijken wonen de meeste mensen

In Gouda wonen per 1 januari 2019 73.021 inwoners, zo vertellen de bevolkingscijfers van de gemeente...

Gezocht: Goudse huizen en hun trotse bewoners

Van hartje binnenstad tot diep in Goverwelle en van Bloemendaal tot Kort Haarlem: Gouda kent behoorl...
<< < Pagina 1 / 7 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Wonen

adv.