Piet woont aan de Hoge Gouwe: ‘Ik kan heel Gouda zien liggen’

Door Eva van Dantzig 14 mei 2018

In een monument wonen, wie wil dat nou niet? Piet Dingemans woont aan één van de mooiste straten van Gouda, in het historische pand aan Lage Gouwe 70. “Mijn favoriete plek in het huis, is het dakterras. Ik heb een prachtig uitzicht over bijna het hele centrum van Gouda en zie zelfs het Stadhuis liggen.”

Piet woont sinds 2011 in het monumentale pand, dat in 2004 compleet gerestaureerd werd. Drie panden werden toen verbouwd naar zes appartementen. “Je ziet in het huis ook echt de verschillende panden, door het verschil in hoogte. Het appartement van de buren ligt veel hoger dan die van mij en mijn keuken ligt weer lager dan mijn woonkamer. Dat is ook duidelijk te zien aan de lage ramen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

lage gouwe 70
Foto: indebuurt Gouda

Open en licht appartement

“Het appartement was eerst een stuk donkerder, maar ik heb een muur ertussenuit laten halen voor meer licht. Nu is de studeerkamer ook gewoon onderdeel van de woonkamer”, vertelt Piet terwijl we door het huis lopen. Het appartement voelt ook fijn open en licht aan. In de studeerkamer van Piet valt direct de grote boekenkast op. “Ik doe vrijwilligerswerk bij Gouda op schrift. Het doel is om moeilijk toegankelijke oude teksten tot 1800 in een modern jasje te zetten en te publiceren op het internet.”

Woonkamer en keuken

‘Het is een drukke straat om aan te wonen, maar het is er fantastisch’

Hij is erg geïnteresseerd in de geschiedenis van Gouda en het historische pand past dus helemaal bij hem. “De Lage Gouwe is één van de drukste straten van Gouda, maar het is er wel fantastisch wonen. Veel contact met de buren is er niet, maar onder mij woont wel een oudere mevrouw die ik regelmatig spreek. Ze is 80 jaar oud, maar schildert nog elke dag. Ik wil hier zelf ook heel lang blijven wonen.”

lage gouwe 70
De studeerkamer en het balkon

Prachtig uitzicht

Wanneer Piet ons naar boven brengt, valt onze mond open van verbazing. Het dakterras heeft het uitzicht dat elke Gouwenaar wel wil! “Ik zit zoveel mogelijk buiten. Het uitzicht is prachtig. In het donker is het ook spectaculair, wanneer het Stadhuis verlicht is. Het is hier heerlijk zitten in de zomer.”

Het uitzicht van het balkon
Voorkant van het huis
Lage Gouwe 70
Slaapkamer
Oude kaaswaag
Doorgang van slaapkamer naar woonkamer
studeerkamer
Oude foto van de Lage Gouwe 70

Heb jij ook een mooi, leuk of knus huis en wil je dit met ons delen? Mail ons dan op [email protected] en we nemen contact met je op! En heb je de vorige ‘binnenkijken bij…’ al gelezen?

Binnenkijken bij André en Anita

Binnenkijken bij André en Anita op de Turfmarkt: ’30 jaar geleden kochten we dit huis’

De Turfmarkt is een straat in Gouda waar iedereen wel een woning op het oog heeft. André en Anita ko...

adv.