Binnenkijken bij Nick en Kirsten: ‘Ons huis is door mijn opa gebouwd’

Door Kirsten Spooren 7 januari 2019

Elke week mogen we binnenkijken bij kleine paleisjes, grote herenhuizen of stijlvolle appartementen. Dit keer geeft redacteur Kirsten een rondleiding door haar huisje aan de Nieuwehaven. Hier woont ze samen met partner Nick en hun katten. “Er moet nog veel opgeknapt worden, maar we wonen heerlijk in de binnenstad. Ik wil hier nooit meer weg.”

Het huis is je misschien wel eens opgevallen, met de grote aluminium letters ‘Hageman’ op de voorgevel. “Het huis is gebouwd door de opa van Nick en beneden was de winkel van zijn bedrijf ‘Hageman Installatietechniek’. Vandaar de letters op de gevel en de vreemde lege ruimte beneden. Wij wonen boven de oude winkel.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Redacteur Kirsten met kat Tommy

Rare lay-out

“Het huis heeft een beetje een rare lay-out. Je komt dus binnen in de oude etalage/winkelruimte, waar tot voor kort ook nog kachels stonden van Hageman. Nu gebruiken we het als ‘garage’, maar de bedoeling is om het helemaal op te knappen. Nu denken mensen vaak dat het pand leegstaat, door de troep en fietsen die je door de grote ramen ziet.”

‘De vorige bewoner had iets met staal en aluminium’

“Eenmaal binnen moet je een stalen, steile trap op en dan ben je pas in ons huis. De vorige bewoner had iets met staal en aluminium, dus dat zie je – helaas – door het hele huis terug. We vinden het niet zo mooi, maar kunnen maar één ding tegelijkertijd aanpakken.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Veel verbouwen

“Het huis is gebouwd rond 1948 en heeft dus verschillende bewoners en functies gehad. Dat is te zien. Aan de badkamer is bijvoorbeeld sinds de bouw van het huis ook niks meer gebeurd en is vochtig en koud. We gaan nu een badkamer boven bouwen. Ook willen we op den duur de keuken vervangen (want wéér aluminium op de keukenkastjes) en in de woonkamer moet het behang vervangen worden. Ook hebben we een prachtige spiraaltrap die we willen aanpassen zodat het meer bij de rest van het huis past.”

‘De wereldkaart is geschilderd door mijn moeder’

“Nog veel te doen dus. Mocht je ons willen sponsoren? (grapje). Ondanks dat er veel verbouwd moet worden, wonen we hier wel met veel plezier. We zitten heerlijk in de binnenstad en de Nieuwehaven is een gezellige straat. Voor een binnenstadhuis hebben we best veel ruimte, namelijk nog drie slaapkamers boven (waarvan dus één de badkamer gaat worden), een aparte keuken en een ruime woonkamer.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Wereldkaart

“Hoe ik mijn stijl zou omschrijven? Ik hou van antiek en tweedehands en vind het belangrijk dat het thema ‘reizen’ terugkomt in mijn huis. Naast schrijven doe ik dat namelijk het liefst. De grote, kleurrijke wereldkaart aan de muur is geschilderd door mijn moeder en ik vind hem prachtig. Ik heb ook wel iets met de kleur turquoise, dat zie je ook overal terug. Ook ben ik dol op de antieke typemachine en ben ik nogal verzot op kleine rommeltjes. Dat moet ik soms wel in de gaten houden, want voor ik het weet staat mijn huis vol.”

Tekst gaat verder onder de foto.

kirsten spooren
De bank met wereldkaart © indebuurt Gouda

“In mijn huis moet je alleen geen zwart dragen. Met drie katten is de kans namelijk groot dat er wel een haartje of twee (drie, vier) op je kleding komt. Nick en ik zijn allebei dol op dieren en vooral katten. Het begon met twee (Tommy en Saartje) en even later adopteerden we de derde (Gijsje). Dat is wel genoeg, hoor! Al komt er ook af en toe een vierde aangelopen…”

Nieuwehaven
Typemachine
Keuken
Katten Gijsje, Saartje en Tommy
Verzameling magneetjes
Schilderij door Jolanda Grau
Tuin achter

Binnenkijken bij….

Woon jij ook in een eigen paleisje en wil je dat graag aan de rest van Gouda laten zien? Laat het ons weten! En heb je hier al binnen gekeken?

Kiwako mogi

Binnenkijken bij Kiwako en haar vriend Ruud: ‘Met een tatami heb ik een stukje thuis in huis’

Elke week mogen we binnenkijken bij kleine paleisjes, grote herenhuizen of stijlvolle appartementen....

adv.