Binnenkijken bij Michel: ‘Ik heb een meubelfabriek omgebouwd tot ons droomhuis’

Door Kirsten Spooren 22 april 2019

We kijken omhoog naar een gebouw met donkerrode bakstenen. Op de gevel staat heel groot ‘Meubelfabriek’. Niet te missen dus. Maar een meubelfabriek is het al een tijdje niet meer. “Waar vroeger het kantoor van de directeur zat, zit nu onze keuken”, vertelt Michel zodra we binnenstappen. Hij woont al 30 jaar in het pand aan de Vest. 

“Vroeger was dit industrieel Gouda en stonden er veel fabrieken”, legt Michel uit. “Dit pand was ooit onderdeel van Meubelfabriek Borsje. Dertig jaar geleden liep ik terug van een rommelmarkt bij de Garenspinnerij en zag dat dit te koop stond. Ik werd gelijk verliefd.”

Tekst gaat verder onder de foto. 

meubelfabriek borsje
Michel begroet een hond voor zijn huis aan de Vest © indebuurt Gouda

Mancave

De woning heeft zeker geen traditionele indeling en vooral de benedenruimte valt op. Twee grote ramen vullen op wat vroeger een ingang was voor vrachtverkeer over het water. “Ze brachten het hout voor de meubels over de Turfsingel. Van de gaten waar het hout naar binnen werd gebracht, heb ik twee ramen van gemaakt.”

‘Vroeg was dit de inpakruimte, nu mijn mancave

En dat is niet het enige wat opvalt aan het huis van Michel. Zodra we binnenkomen zijn we onder de indruk van zijn collectie gitaren. “Dit was vroeger de inpakruimte en nu is het mijn mancave. Ik heb altijd muziek gemaakt en hier oefen ik vaak met wat vrienden. Vroeger had ik hier zelfs een oefenruimte, maar die heb ik op moeten geven.”

Tekst gaat verder onder de foto. 

meubelfabriek borsje
De mancave met rechts de grote ramen © indebuurt Gouda

Oefenruimte

We steken de tuin over naar een bijgebouwtje dat nu gebruikt wordt als garage. “Hier zat mijn oefenruimte”, zegt Michel terwijl hij het licht aandoet van de garage. “Maar nu moeten mijn auto’s hier staan. Ik had een parkeerplek aan de overkant, maar die zijn verkocht aan de bewoners van het nieuwe appartementencomplex. Ik mocht mijn auto daar dus niet meer parkeren. De gemeente zei dat ik ze dan maar in mijn tuin moest parkeren. Dat kan natuurlijk niet. Ik vind het nog steeds jammer dat ik geen oefenruimte meer heb. In mijn mancave kan ik wel muziek maken, maar niet zo hard.”

‘We hebben zo veel mogelijk originele elementen geprobeerd te behouden’

Wanneer we de tuin weer inlopen om terug naar zijn mancave te gaan, komt er een zwaan vrolijk op ons af gezwommen. “Ah, daar is mijn vriend. Ik geef hem elke dag wat te eten en dat weet hij”, zegt Michel. Ook alle eenden uit de buurt verzamelen zich voor de tuin van Michel, dat in de zomer een heerlijke plek moet zijn – zo aan het water. Ook is meteen duidelijk dat Michel een dierenvriend is. In de tuin staat een kattenhokje en in het huis zijn ook aanpassingen voor katten gemaakt. “Alleen spijtig genoeg is onze kat al drie weken vermist”, zegt Michel verdrietig. “De hele buurt is al op de hoogte en ook alle instanties zijn gewaarschuwd.”

Tekst gaat verder onder de foto. 

meubelfabriek borsje
De tuin en Michel voert de zwaan © indebuurt Gouda

Jaren 30

De rondleiding stopt in de woonkamer van Michel. “Daar waar nu een spiegel zit, zat ooit een deur naar het kantoor van de directeur. Meneer Borsje. Nu zit daar onze keuken.”

De woonkamer heeft een gezellige jaren 30 stijl. “Dat vonden we bij het huis passen, dus we hebben zo veel mogelijk originele elementen geprobeerd te behouden of te restaureren. Het plafond is een goed voorbeeld. Hier zat een gipsen plaat overheen en ik was nieuwsgierig wat er achter zou zitten. Ik kan nog weleens impulsief zijn en zonder dat ik er over na had gedacht begon ik een stukje van het plafond af te breken. En ja, hoor. Daar zat echt een prachtige houtconstructie onder. Het was wel een hele klus om alles te restaureren.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Bij het water

Er zit veel tijd en liefde in dit huis, maar toch zou Michel wel ergens anders willen wonen. “Ik heb echt iets met water en ik zou wel graag in Reeuwijk willen wonen. Maar dan moet ik wel een huis vinden dat net zo groot of groter is dan dit huis en dat is lastig.”

Michel verzamelt ook graag informatie en foto’s over de oude meubelfabriek. Heb jij nog foto’s liggen? Mail dan naar [email protected] en we brengen je met Michel in contact.

Binnenkijken bij….

Woon jij ook in een eigen paleisje en wil je dat graag aan de rest van Gouda laten zien? Laat het ons weten! En heb je hier al binnen gekeken?

koch & knuttel gouda

Binnenkijken bij Ank van het Koch & Knuttel-huis: ‘Je maakt een reis door de tijd’

Elke week mogen we binnenkijken bij kleine paleisjes, grote herenhuizen of stijlvolle appartementen....

adv.