Binnenkijken bij Marleen: ‘We wonen in een oud arbeidershuisje uit 1900’

Door Kirsten Spooren 25 maart 2019

Wanneer we over de Karnemelksloot fietsen op een mooie zonnige dag, valt het ons op hoe knus deze straat is. Mensen zitten buiten, begroeten elkaar en het is druk op straat. Geen verkeerde plek om te wonen. We worden nóg meer jaloers wanneer we aanbellen bij Marleen, die hier in een oud arbeidershuisje uit 1900 woont. 

Zodra we binnenkomen valt het ons op hoe licht het huis is. De woning van Marleen is niet erg groot, maar door de indeling voelt het veel ruimer aan. Twee openslaande deuren geven toegang tot een groene tuin. Niet verkeerd, voor een huisje zo vlak bij de binnenstad.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

© indebuurt Gouda

Koophuis

Marleen (26) woont hier samen met Bas (29), kat Loki, zeven vissen en een stuk of acht garnalen. “In januari 2018 zijn we hier komen wonen”, vertelt Marleen. “Bas is geboren en getogen in Gouda, maar ik kom officieel uit de Achterhoek. Daarna ben ik in Amsterdam gaan wonen en nu dus hier in Gouda.”

‘Het huis is helemaal opgeknapt door de vorige bewoner’

“We waren al een tijdje rustig aan het rondkijken voor een koophuis”, zegt Marleen. “Maar de woningmarkt werd steeds drukker en de prijzen gingen omhoog. Toen dit huis te koop kwam, zijn we direct gaan kijken. We hebben meteen een bod gedaan.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Gerenoveerd arbeidershuisje

“We hebben niet veel aan het huis hoeven doen,” vertelt Marleen. “Het huis is helemaal opgeknapt door de vorige bewoner. Zij hebben het vanaf de grond opgebouwd. We hebben alleen geverfd.”

“Ik weet niet hoe oud het huis exact is. We gokken dat het rond 1900 gebouwd is. Op een schilderij uit 1910 is het huis te zien. We willen in de keuken glas-in-loodramen plaatsen, maar het zou mooi zijn als we een foto vinden waarop het pand met de originele ramen te zien is.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Antiek

De woning van Marleen en Bas is knus ingericht. “Ik hou zelf van een industriële stijl”, legt ze uit. “Maar we hebben veel antiek geërfd, dus het is een mix geworden tussen deze twee stijlen. De grote kast is al zeven generaties in de familie. We zijn echt op zoek gegaan naar een woning met een plafond dat hoog genoeg was voor de kast.”

‘Vrienden hebben voor onze verjaardag een ontwerp gemaakt’

In een hoekje staan ook een paar bijzondere kisten. “Die hebben we gevonden op een rommelmarkt in Frankrijk en in kringloopwinkels. Alleen het kastje van de Ikea wordt nog vervangen voor een room divider. Vrienden van ons hebben voor onze verjaardag een ontwerp gemaakt van steigerhout. We moeten hem nog wel zelf maken, dus we wachten op een mooie dag om in de tuin aan de slag te kunnen gaan.”

Binnenkijken bij….

Woon jij ook in een eigen paleisje en wil je dat graag aan de rest van Gouda laten zien? Laat het ons weten! En heb je hier al binnen gekeken?

nieuwehaven gouda

Binnenkijken bij Martha en Melanie: ‘We houden van tweedehandsmeubels en veel planten’

Op de hoek van de Nieuwehaven en de Herpstraat staat één van de leukste woningen van de straat. Een ...

Binnenkijken bij Femke in een oud koetshuis: ‘Voel je dat het huis scheef loopt?’

Aan het Jaagpad staan een aantal hele mooie woningen, maar de woning van Femke valt extra op. De gro...
ambachtsschool gouda

Binnenkijken bij Mariëlla in de oude Ambachtsschool: ‘Dat het appartement zó licht is, vind ik heel fijn’

In de hal voelt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De brede trappen naar de oude klaslokalen, het ...

adv.