Binnenkijken bij Marleen: ‘We houden van de jaren dertig details van dit huis’

Door Kirsten Spooren 13 mei 2019

Aan de Bodegraafsestraatweg vind je prachtige huizen. Van grote villa’s tot knusse jaren dertig woningen. En dat alles met een indrukwekkend uitzicht over de Reeuwijkse Plassen. Wanneer we aankomen bij het huis van Marleen kunnen we niet anders dan onder de indruk zijn. Van het uitzicht, maar óók van het huis uit 1934. Met oog voor detail heeft Marleen samen met haar man Jaco het huis gemoderniseerd en de karakteristieke jaren dertig-elementen gerestaureerd. 

Bij binnenkomst valt meteen de grote, houten eettafel op. Marleen en Jaco hebben vier kinderen: Anna (14), Karlijn (12), Julia (8) en Sem (4). Een grote eettafel is geen overbodige luxe. “De tafel is door Jaco gemaakt. Doordeweeks loopt hij strak in pak, maar in het weekend gaan de kluskleren aan. Ik heb altijd wel een klusje voor hem”, vertelt Marleen. “Mijn man klust vaak met mijn vader en samen hebben ze de kast, tv-meubel en alles in de tuin gemaakt.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

© indebuurt Gouda
© indebuurt Gouda
© indebuurt Gouda

Gedateerd huis

Gelukkig heeft Marleen zo’n handige man en vader, want het huis aan de Bodegraafseweg moest behoorlijk opgeknapt worden. “Er woonde hier eerst een oud stel. Het huis was keurig onderhouden, maar wel erg gedateerd. Alle details die we nu zo mooi vinden aan een jaren dertig woning waren zorgvuldig weggewerkt en bedekt met platen. Zoals de deuren bijvoorbeeld. Die hebben een prachtige inkeping, maar dit werd afgeplakt omdat de randjes snel stoffig werden”, zegt Marleen. “Ja, dat was misschien handiger, maar onder de platen kwamen prachtige deuren tevoorschijn.”

‘De twee middelste meiden delen nu de zolder’

“Naast dat we het huis helemaal gemoderniseerd hebben, is er ook een uitbouw van vier meter geplaatst. We hebben een diepe tuin, dus dat kon makkelijk. We wilden meer ruimte en de woonkamer zoals hij was, was te klein voor ons gezin.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

© indebuurt Gouda
© indebuurt Gouda
© indebuurt Gouda

Van sauna naar kinderkamer

Het huis had niet direct genoeg kamers voor iedereen. “De twee middelste meiden delen nu de zolder, maar we hebben er wel een tussenwand geplaatst zodat ze toch een beetje het gevoel hebben van een eigen kamer. De oudste wilde geen zolderkamer, dus die kreeg haar eigen kamertje op de eerste verdieping. De vorige bewoners hadden een sauna, maar die hebben wij weggehaald en een kamertje voor Sem gemaakt. Het is een beetje klein, maar hij is nog maar vier dus voor nu is het prima.”

‘De kinderen weten dat ze extra goed moeten opletten’

“We hebben nog geen dag spijt gehad van onze verhuizing. In juli wonen we er twee jaar en daarvoor hebben we 11 jaar lang in hetzelfde huis gewoond. We wilden altijd al ergens anders gaan wonen en dit huis stond al een jaar te koop. Een half jaar lang heb ik tegen mijn man gezegd dat ik hier wilde kijken, maar hij zag het niet meteen zitten. Maar het helpt om een half jaar lang de Funda-link te blijven doorsturen”, vertelt Marleen en ze moet lachen. “Uiteindelijk zijn we dus toch gaan kijken en hij was meteen verkocht.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

© indebuurt Gouda
© indebuurt Gouda
© indebuurt Gouda

Drukke weg

Veel mensen vinden de Bodegraafsestraatweg geen fijne weg. Het is er altijd druk, auto’s rijden er te snel en voor fietsers zijn er weinig oversteekplaatsen. Hoe ervaart Marleen dit? “Het is inderdaad een drukke weg”, geeft Marleen toe. “Maar je went eraan. De kinderen weten dat ze extra goed moeten opletten en alleen de twee oudste gaan met de fiets naar school. Met oversteken – om bijvoorbeeld puppy Guusje uit te laten – moeten ze extra voorzichtig zijn. Verder hebben we geen last van het verkeer. Binnen hoor je de auto’s niet en in de tuin is het een oase van rust.”

“We leven hier veel meer buiten. Elk seizoen hebben we een prachtig uitzicht over de plassen. Ook met mist en onweer. We hebben een bootje, maar nog geen steiger. Dat is het volgende project, net zoals de badkamer. Die moet ook nog opgeknapt worden.”

Binnenkijken bij….

Woon jij ook in een eigen paleisje en wil je dat graag aan de rest van Gouda laten zien? Laat het ons weten! En heb je hier al binnen gekeken?

Binnenkijken bij Anne-Karin

Binnenkijken bij Anne-Karin: ‘We dachten dat we een prima huis hadden gekocht’

Elke week mogen wij binnenkijken bij de mooiste, leukste en meest bijzondere huizen van Gouda. Deze ...
meubelfabriek borsje

Binnenkijken bij Michel: ‘Ik heb een meubelfabriek omgebouwd tot ons droomhuis’

We kijken omhoog naar een gebouw met donkerrode bakstenen. Op de gevel staat heel groot 'Meubelfabri...
binnenkijken indebuurt

We zijn op zoek naar het mooiste huis van Gouda en jij kunt je NU opgeven

Wij zijn altijd ontzettend nieuwsgierig naar hoe Gouda woont en elke week mogen wij binnenkijken in ...

adv.