Binnenkijken bij Kiwako en haar vriend Ruud: ‘Met een tatami heb ik een stukje thuis in huis’

Door Kirsten Spooren 17 december 2018

Elke week mogen we binnenkijken bij kleine paleisjes, grote herenhuizen of stijlvolle appartementen. Dit keer nemen we een kijkje in het bijzondere huis van Kiwako (45) in Korte Akkeren: “De meeste meubels zijn door mijn vriend Ruud gebouwd.”

Kiwako woont sinds maart in het huisje aan de Pinksterbloemstraat, samen met haar zoon Ivo (11). “De woning was echt een ramp”, vertelt Kiwako wanneer we vragen of ze veel heeft moeten verbouwen. “Voor mij woonde er een ouder koppel in het huis en zij konden niet meer zo veel doen. Het huis was dus in slechte staat.”

Tekst gaat verder onder de foto.

© indebuurt Gouda

“We hebben het hele huis moeten dichtkitten”, vult Ruud aan. Hij heeft Kiwako geholpen met het opknappen van haar huis en heeft de meeste meubels gemaakt. “We bedenken samen de meubels, maar ik schets alles uit en bouw ze vervolgens. Soms gaan we naar de Praxis voor inspiratie, maar we hebben geen geldboom.”

‘Met de tatami heb ik twee werelden samengebracht’

Tatami

Het interieur valt op door de houten meubels die er staan. Vooral de zithoek is bijzonder. “Ik wilde graag een tatami (Japanse mat). Daar ben ik mee opgegroeid en soms heb ik heimwee. Met een tatami heb ik een stukje thuis in huis”, vertelt Kiwako. “Maar een tatami is voor op de grond en hier in Nederland zitten we graag wat hoger. Dus heb ik twee werelden samengebracht.”

Tekst gaat verder onder de foto.

kiwako mogi
© indebuurt Gouda

“Er zitten wielen onder. Zo kunnen we hem verschuiven”, vertelt Ruud over zijn ontwerp. “De boeddhistische gemeenschap komt hier weleens bidden en dan schuiven we de onderdelen naar onze bidplek. Zo kunnen we met zijn allen voor het schrijn bidden”, zegt Kiwako.

‘Mijn broer overleed acht jaar geleden en voor hem hebben we een bijzonder altaar gemaakt’

Altaar voor broer

Aan de muur hangen twee gitaren, maar één daarvan is wel heel bijzonder. De open gitaar is een altaar voor haar overleden broer en haar muziekheld Chris Cornell (leadzanger van de rockband Soundgarden). “Mijn broer overleed acht jaar geleden en Chris Cornell nam een beetje de plek in van mijn broer, voor mij”, vertelt Kiwako wanneer we naar het bijzondere altaar aan de muur vragen. “In 2017 overleed ook Chris. Op dezelfde manier als mijn broer. Daarom heb ik hem ook een plek gegeven in het altaar.”

Tekst gaat verder onder de foto.

© indebuurt Gouda

Moeilijke jaren

Kiwako heeft een paar moeilijke jaren achter de rug. Ze is van haar man gescheiden, werd werkloos en moest haar huis uit. “Hierdoor ging mijn gezondheid ook achteruit”, vertelt Kiwako. Gelukkig gaat het nu een stuk beter met haar, al is ze nog wel op zoek naar werk. “Het is nog heel erg zoeken naar een eigen plek, zowel in mijn nieuwe huis als in deze levensfase.”

Binnenkijken bij….

Woon jij ook in een eigen paleisje en wil je dat graag aan de rest van Gouda laten zien? Laat het ons weten! En heb je hier al binnen gekeken?

turfmarkt gouda

Binnenkijken bij Thyra en Dyaj aan de Turfmarkt: ‘We hebben het huis zelf ontworpen’

Elke week mogen we binnenkijken bij kleine paleisjes, grote herenhuizen of stijlvolle appartementen....

adv.