Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Update Bolwerk: er komen 26 zorgappartementen en zo gaat het eruit zien

Door Kirsten Spooren 17 februari 2020

Wie via de Pottersbrug het centrum binnenkomt, ziet aan zijn linkerhand een braakliggend terrein. Dit stukje Bolwerk is al sinds 2012 een doorn in het oog bij veel Gouwenaars, want heel aantrekkelijk ziet het er niet uit. Hier komt binnenkort gelukkig verandering in, want er komen 26 zorgappartementen voor mensen met dementie en/of fysieke ouderdomsklachten. Het terrein is inmiddels afgezet met bouwhekken. 

Huize Ter Gouwe wordt een zorginstelling met 26 zorgappartementen, ieder met woonservice en 24-uurszorg. Er komen 22 appartement van circa 45 vierkante meter en vier appartementen van circa 60 vierkante meter voor echtparen. De zorgappartementen bestaan elk uit een woon- en slaapkamer, een ruime badkamer en een pantry. Voor de veiligheid heeft elk appartement ook aansluitingen voor zorgmonitoring en alarmering.

Ook komen er gezamenlijke ruimten en voorzieningen zoals een woonkamer een gezellige open haard en eetkamer met een open keuken waar de kok dagelijks vers voor de bewoners kookt. Verder is er een bibliotheek en een wellnessruimte voor persoonlijke behandeling en verzorging.

Tekst gaat verder onder de foto.

bolwerk
© indebuurt Gouda

Stedenbouwkundig masterplan

Het lege terrein aan het Bolwerk is al jaren een flink hoofdpijn dossier. Al sinds 1998 zijn er plannen voor herontwikkeling van het Bolwerk. Platform Binnenstad en haar Randen heeft samen met de gemeente Gouda en architectenbureau de Nijl destijds een stedenbouwkundig masterplan voor het gebied ontwikkeld wat voorzag in de bouw van een parkeergarage, hotel, woningen en algemene ruimten.

Ook wat het de bedoeling dat er een appartementengebouw zou komen op de hoek van het Bolwerk, maar doordat het aannemingsbedrijf in 2012 failliet ging, is dit niet doorgegaan. In de tussentijd is er op verschillende manier invulling gegeven aan het terrein. Zo heeft er een tijdje een grote koe gestaan en werd er een klein parkje gerealiseerd. Ook zijn er diverse nieuwe plannen geopperd: van parkeerplekken tot een stadspark, aan ideeën geen gebrek.

Niet iedereen blij

Dat het terrein nu volgebouwd gaat worden met zorgappartementen, vindt niet iedereen een goed plan. Stichting Mooi Bolwerk houdt zich al jaren bezig met het braakliggende terrein en wilt er een mooie openbare ontmoetingsplek van maken. De stichting is daarom nu naar de rechter gestapt en indien de rechter van mening is dat de bezwaren van Mooi Bolwerk gegrond zijn, kan de bouw van de zorginstelling worden vertraagd.

“Op 30 januari is een verzoek tot schorsende werking bij de rechtbank in Den Haag ingediend. We gaan er dan vanuit dat tijd wordt gewonnen om de zaak uitgebreider onder de politieke aandacht te brengen. Samen met Stichting Singelpark en andere medestanders worden nu al gesprekken gevoerd met politieke partijen om van het Bolwerk een groene en openbare ontmoetingsplek te maken”, vertelt Yvonne Schutrups namens de stichting.


Lees ook...

Bouw zorgvilla’s op Bolwerk gaat beginnen: ‘Volgende week gaan er hekken om het terrein’

Na jaren stilte op het braakliggende terrein van het Bolwerk komt er nu schot in de zaak. Alle bezwa...
Bolwerk

Toen in Gouda: het Bolwerk vroeger en nu, wat is er veranderd?

Het Bolwerk is in de loop der jaren veel veranderd. Van parkeerplaats waar kerstbomen verkocht werde...

Meer over

Nieuwbouw

adv.