Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bizar: als single met modaal inkomen is een huis kopen in Gouda bijna onmogelijk

Door Carin van der Meij 7 augustus 2020

Het is nog steeds kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt. Uit een nieuw onderzoek van de Hypotheker blijkt dat een geschikte woning vinden het afgelopen jaar nog moeilijker is geworden voor huizenkopers met een modaal inkomen. Tijd om te testen: dit kun je als single of als stel met een modaal inkomen nu kopen in Gouda. 

De Hypotheker heeft gekeken wat de kansen zijn op de huizenmarkt voor singles en alleenstaanden met een modaal inkomen (het gemiddelde inkomen). In onze provincie maak je als eenverdiener nog maar drie procent kans op een woning. Een huis kopen als alleenstaande is dus bijna niet te doen.

Laten we het toch proberen. In 2020 is het modale inkomen vastgesteld op €36.500,- per jaar. Als alleenstaande kun je – met dit inkomen – op dit moment een hypotheek krijgen van ongeveer €169.000,-.

Wat staat er in Gouda te koop voor dit bedrag?

Als we kijken naar woningen die op dit moment te koop staan voor €169.000,- of minder, zien we dat dit er maar vier(!) zijn. Veel keus is er dus niet. Van de vier woningen is degene aan de Lethmaetstraat met een woonoppervlak van 71 m² de grootste. Wil je in de binnenstad wonen? Dan betaal je €165.000 voor een appartement aan het Zwaansgat met een woonoppervlak van 44 m². Makkelijk voor een eenverdiener is het dus zeker niet om in Gouda een woning te kopen.

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Tweeverdieners

Maak je meer kans als je met zijn tweeën bent? Het slagingspercentage voor stellen ligt inderdaad iets hoger. De kans dat je een woning vindt in onze provincie is 27 procent. De Hypotheker gaat in het onderzoek voor tweeverdieners uit van een modale inkomen van €61.000,-. Met dit bedrag kun je een hypotheek krijgen van zo’n €297.000,-.

Wat staat er voor dit bedrag te koop in Gouda?

Met z’n tweeën heb je ineens veel meer mogelijkheden in Gouda. Als we op Funda kijken zijn er zeker meer dan 50 beschikbare woningen te vinden onder de €297.00,-. We kunnen dus wel stellen dat je met z’n tweeën veel meer kans het om een woning te koop in onze stad, dan wanneer je alleen bent. Neem bijvoorbeeld de woning aan Da Costakade met een woonoppervlak van 114 m². Of een appartement in de binnenstad van 85 m² met een vraagprijs van €265.000,-.

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Bron: De Hypotheker


Binnenkijken bij Johan aan de P.C. Bothstraat: ‘Ik heb heel veel moeten verbouwen’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...

Deze plekken in Gouda herken je over een tijdje echt niet meer terug (door nieuwbouw)

De vraag naar woningen is groot in Gouda. Daarom wordt er de komende jaren flink gebouwd in de stad....

Binnenkijken bij Lisanne en Sander: ‘De woning was erg gedateerd en we hebben flink moeten verbouwen’

Wat hebben we toch veel mooie woningen in Gouda. Van nieuwbouw tot appartementen, elke week is het w...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.