Het is groen en je vindt het tegen de muur. Waar het over gaat? Geveltuintjes! Je vindt ze in veel straten in Gouda. Wil jij jouw straat ook opfleuren met bloemen en planten? Lees dan hier tips van Raymond Landegent van Groenemorgen.
Raymond zet zich samen met zijn collega Berend van Zanten in voor een groene stad. Zo hadden ze in 2020 het project 1.000 Geveltuinen waarbij er duizend zijn aangelegd in Rotterdam.
Dit moet je doen voordat je gaat planten
Een geveltuin is, zoals de naam al doet vermoeden, een klein stukje grond aan je gevel. Hierin kun je bloemen, planten of zelfs kleine bomen planten. De geveltuin wordt vaak op grond van de gemeente geplaatst.
Toestemming van gemeente Gouda
In gemeente Gouda is het niet verplicht om toestemming aan te vragen voor een geveltuintje. Wel moet er aan bepaalde regels voldaan worden om zo’n tuintje aan te leggen.
Regels geveltuin
Wat die regels dan zijn? Je leest ze hieronder.
Een geveltuin ligt in de lengte van de woning en is maximaal 45 centimeter breed (1,5e stoeptegel).
Een geveltuin mag maximaal 40 centimeter diep zijn vanwege ondergrondse kabels en leidingen. Zorg dat u voorzichtig graaft.
Van de verwijderde stoeptegels kunt u een opstaande rand langs de geveltuin maken. Zo verzakt de stoep niet.
Tussen de rand van de geveltuin en de rand van de stoep moet u minimaal 120 centimeter vrijhouden.
Beplanting moet binnen de geveltuin blijven. Overhangend en stekelig groen zorgt voor overlast voor voetgangers
U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin.
De grond blijft in het bezit van de gemeente.
Geveltuinen in winkelstraten/gebieden, bij terrassen of andere uitstallingen zijn enkel in overleg toegestaan.
De gemeente geeft nog wat tips over hoe je het beste een geveltuintje kan aanleggen:
Mocht je nog twijfelen of je een geveltuin wil, dan is het goed om te weten dat een tuintje veel voordelen heeft. Dat weet Raymond als geen ander: “De hoofdmoot is dat het je woning opfleurt, maar dat is slechts één onderdeel van het hele plaatje.”
Het nut van een geveltuin
“Het is dan misschien maar een klein tuintje, elke steen die uit de grond gaat zorgt voor een stuk vergroening. En dat is goed voor de biodiversiteit”, licht Raymond toe. “Zo zijn er verschillende planten waar bijen op afkomen of die vlinders aantrekken.”
Tegen hittestress
Daar blijft het volgens Raymond niet bij: “Een geveltuin koelt de straat af. Dat gebeurt niet als er twee planten in een hoekje staan, maar wel als meerdere huishoudens ervoor kiezen om een geveltuin te plaatsen. Veel steden hebben hittestress. Dat betekent dat de hitte er blijft hangen. Vergroening gaat dit tegen, want planten slaan de hitte niet op.”
Sociale contacten
Raymond: “Ik geloof er ook in dat een geveltuin positief is voor de sociale contacten in de buurt. Je maakt snel een praatje met de buren over de geveltuin. Daarnaast is het ‘kopieer-effect’ groot bij geveltuintjes; een goed voorbeeld doet volgen!”
Ben je nu overtuigd en wil je ook een geveltuin? Check op de volgende pagina’s welke bloemen en planten geschikt zijn per doel.
Wil jij graag een geveltuin die het hele jaar door groen blijft? Kijk dan naar bladhoudende planten. Denk aan de viburnum davidii, die beter bekend is als de sneeuwbal. Het is een ideale plant voor bodembedekking. In het voorjaar bloeit de plant en zie je witte bloesem.
Meer geschikte planten
Een andere plant die niet misstaat in de groene geveltuin is de rhododendron. In het voorjaar zie je bloemen, de rest van het jaar blijft hij groen. Ook leliegras en choisa zijn erg geschikt voor jouw geveltuin. Kortom: veel keuze!
Wil je met je geveltuin de biodiversiteit in Gouda bevorderen? Dat kan door bepaalde planten te kiezen. De insecten zijn je dankbaar!
Goed voor vlinders, bijen en hommels
Vlinders zijn erg gebaat bij de grote kaardenbol. Deze bloemen trekken ook bijen en hommels aan. Dat komt door het ‘eivormig bloemhoofd’ op de plant, dat vol zit met nectar. De lila bloemen fleuren daarnaast het straatbeeld enorm op.
Slangenkruid
Ook slangenkruid is erg nuttig is dit type geveltuin, en dat is niet vanwege de dierennaam. Vlinders en motten gebruiken het als waardplant, wat inhoudt dat het hier zijn eitjes op legt. Andere voorbeelden van planten die goed zijn voor de biodiversiteit zijn wilde marjolein en kaasjeskruid.
Tip van Raymond
Wil je graag planten die de biodiversiteit bevorderen? Let dan goed op. “Veel planten in grote tuincentra worden bespoten met bestrijdingsmiddelen, wat giftig kan zijn. Het gaat om heel kleine hoeveelheden, maar een insect is natuurlijk ook maar klein. Ik raad daarom aan om naar een biologisch tuincentrum te gaan.” In Gouda kun je bijvoorbeeld bij Groencentrum Bloemendaal terecht.