Terug in de tijd! 10 x deze winkels hadden ooit een vestiging in Gouda

Kijk je naar oude foto’s van Gouda, dan spot je misschien wel winkels die niet meer bestaan. Van kledingwinkels tot aan conceptstores; deze zaken zijn in de loop der jaren verdwenen uit Gouda.

Men At Work

Neonlichten, opvallende kleren en streetstyle: dat was Men At Work in een notendop. De lampen van de vestiging aan de Kleiweg gingen in 2018 definitief uit, want de keten ging failliet. Het leek even alsof er een doorstart mogelijk was, maar de onderhandelingen liepen op niets uit.

©Raymond Aarsman via Twitter

Miss Etam

Miss Etam was voor veel Gouwenaars een vaste stop bij het shoppen. In de zaak werd dameskleding in veel maten verkocht. Dat was niet anders bij het filiaal in de Nieuwe-Marktpassage in Gouda. Helaas voor de vaste klanten ging het niet goed met FNG Groep, waar Miss Etam onder viel. In 2020 viel het doek voor het kledingmerk. Daarna werd het wel overgenomen, maar ging het als webshop verder.

©indebuurt Gouda

DIDI

Weet je nog dat DIDI aan de Kleiweg lag? Daar kwam een paar jaar geleden verandering in. DIDI hield het hoofd niet boven water en verdween uit het straatbeeld. Je kunt de kleding van het merk wel online kopen. Tegenwoordig vind je Pearle Opticiens in het pand.

©Google Streetview

Douglas

Nog geen half jaar geleden werd bekend dat de Douglas vestiging in Gouda de deuren ging sluiten. Douglas zat op een prominente plek aan de Kleiweg, precies waar de Turfmarkt, Hoogstraat en Kleiweg samenkomen. Helaas kwam er een huurverhoging en vertrok de parfumerie eind 2022 uit het pand.

Foto: indebuurt Gouda

Kijkshop

Nog een keten die het niet heeft gehaald in Gouda: Kijkshop. In de winkel stonden veel producten in glazen kasten en moest je een medewerker roepen om iets van dichtbij te kunnen zien.

Niet alleen in onze stad stond na het vertrek van de Kijkshop een groot pand leeg, twee jaar geleden viel het doek voor het complete bedrijf. Alle filialen in het land gingen dicht. Sinds december 2019 heeft de Kijkshop wel een doorstart gemaakt als webshop. Het oude pand van Kijkshop is nu compleet gerenoveerd en je vindt hier nu Kempkes Optiek.

© Raymond Aarsman

V&D

Vroom en Dreesmann, beter bekend als de V&D, kan natuurlijk niet in dit overzicht ontbreken. Jaren heeft dit warenhuis een vestiging gehad aan de Kleiweg. Een aantal jaar geleden kwam het grote pand leeg te staan, nadat het bedrijf failliet was verklaard. Het pand heeft daarna een tijd leeggestaan, maar ondertussen weten we bijna niet beter dan dat The Sting er zit.

Archiefbeeld ©Pim Mul

CoolCat

Aan alles komt een einde; zo ook aan het CoolCat-tijdperk. Met heimwee kijken we terug op de tijd dat we als puber hier de hipste shirtjes en – een beetje te korte – rokjes kochten. In maart 2019 werd CoolCat failliet verklaard. Een aantal weken daarna werd bekend dat de winkelketen toch een doorstart ging maken. Helaas viel het doek alsnog voor CoolCat en sloot de winkel 29 september 2019 de deuren.

Coolcat Gouda
Foto: Google Streetview

Bart Smit

In december de speelgoedgids doorbladeren, op zoek naar de mooiste en vooral grootste cadeaus. Veel kinderen in Gouda zijn ermee opgegroeid. In onze stad is er inmiddels geen Bart Smit meer, maar je vond hem vroeger in de Nieuwe Marktpassage.

bart smit gouda
© indebuurt Gouda

Free Record Shop

Uuuuurenlang snuffelen tussen de cd’s en dvd’s: Free Record Shop aan de Hoogstraat in Gouda was de place to be voor muziek. Of je nou fan was van metal, country, klassiek of pop; voor iedere muziekfan waren pareltjes te vinden.

Deze winkelketen ging failliet in april 2014 en al snel werd de zaak overgenomen door Boekenvoordeel. In die winkels kwamen shop-in-shops van Free Record Shop. Ook in Gouda vind je tegenwoordig een Boekenvoordeel in het oude pand van Free Record Shop.

Boekenvoordeel en Free Record Shop in 2017 © Google Streetview

Schoenenreus

Wie kent deze nog? Schoenenreus zat op de kop van de Kleiweg waar nu ANWB zit. Deze goedkope schoenenwinkel was een bekende in Gouda en ook niet te missen op deze prominente plek. De eerste keer dat Schoenenreus failliet ging, in 2013, maakte de onderneming een doorstart. Na het tweede faillissement, in 2015, werden nog eens 21 vestigingen gesloten. Zo’n 70 procent van de winkels was verliesgevend.

©Google Streetview

Lees ook:

Meer in deze categorie

Winkelen

Ga naar “Muziekliefhebbers opgelet! Voorkom gehoorschade met deze gratis gehoortest”

Muziekliefhebbers opgelet! Voorkom gehoorschade met deze gratis gehoortest

Aangeboden door Schoonenberg Hoorsupport

Ga naar “Tip! Zo hoor je het meteen als er een nieuwe zaak opent in Gouda”

Tip! Zo hoor je het meteen als er een nieuwe zaak opent in Gouda

Ga naar “Handig! Dit zijn de openingstijden van alle supermarkten in Gouda tijdens Kerstmis”

Handig! Dit zijn de openingstijden van alle supermarkten in Gouda tijdens Kerstmis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle Unox soep in zak 570 ml van € 5,30 voor € 2,65”

Alle Unox soep in zak 570 ml van € 5,30 voor € 2,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Page toiletpapier Dal van € 6,45 voor € 2,79”

Page toiletpapier Dal van € 6,45 voor € 2,79

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “Coca-Cola, Fanta, Sprite of Fernandes van € 0,75 voor € 0,49”

Coca-Cola, Fanta, Sprite of Fernandes van € 0,75 voor € 0,49

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “Day to go van € 6,99 voor € 3,49”

Day to go van € 6,99 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “6-delige Workshopreeks Klimaatgesprekken”

6-delige Workshopreeks Klimaatgesprekken

 • T/m 12 apr
Ga naar “JACK&JOZEF staan met hun podcast in het Theater”

JACK&JOZEF staan met hun podcast in het Theater

 • Kleintheater Zwaan
 • 24 maart 2023
Ga naar “Expositie vrouwelijke portretten uit de geschiedenis van Gouda”

Expositie vrouwelijke portretten uit de geschiedenis van Gouda

 • T/m 29 mrt