Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wauw! Zó zag Kaarsjesavond eruit in 1965 (video)

Door Kirsten Spooren 8 december 2019

Sinds 1956 vieren we elk jaar Gouda bij Kaarslicht. We kregen toen namelijk voor het eerst een dennenboom vanuit Konsberg, Noorwegen. Maar zag Kaarsjesavond er vroeger net zo uit als nu? Vast niet! Wij vonden heel oud beeldmateriaal van Gouda bij Kaarslicht in 1965. Kijk je mee?

De kaarsenfabriek Gouda-Appollo, wat later voor een deel Bolsius/Gouda Kaars werd, schenkt nog ieder jaar alle kaarsen voor het evenement aan Gouda. De kerstboom wordt geschonken door de Noorse zusterstad Kongsberg. Al in november wordt de Goudse kerstboom omgehakt in de bossen rond Kongsberg. De boom gaat per schip naar Nederland en wordt daarna vanuit de haven van Rotterdam naar Gouda vervoerd. Enkele dagen voor Gouda bij Kaarslicht wordt de boom op de Markt geplaatst en volgehangen met kerstverlichting en – versiering.

10 jaar Gouda bij Kaarslicht

In 1965 vierde Gouda het tienjarig bestaan van Kaarsjesavond. Winkeliers werden dit jaar om een bijdrage gevraagd in verband met jaarlijkse tekorten. Het priksnoer dat in de boom hing was verteerd en moest vervangen worden, zodat de lampjes ook dat jaar weer in de boom gehangen konden worden.

Lees ook…

Kaarsjesavond 2018: programma, parkeren en andere praktische informatie

Nog even en dan worden de lichtjes weer ontstoken! Kaarsjesavond is dit jaar op vrijdag 14 december ...
kaarsjesavond gouda

Mysterie opgelost: waarom is Kaarsjesavond op vrijdag en niet meer op dinsdag?

Al 64 jaar lang vieren we in december Gouda bij Kaarslicht, oftewel 'Kaarsjesavond'. De eerste editi...

adv.