Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Drijvende tuinen aan de Kattensingel: goed voor water, vissen, vogels én insecten

Door Kirsten Spooren 24 maart 2020

De Kattensingel oogt nog weinig groen, maar als het aan Singelpark Gouda ligt komt daar snel verandering in. Dit hopen ze onder andere te realiseren door drijvende tuinen te plaatsen en zaterdag 21 maart was het zo ver: vijf grote watertuinen zijn in het water geplaatst. De tuinen moeten niet alleen het uitzicht verfraaien, ze zijn ook nog eens goed voor het kwaliteit van het water, de vissen, de vogels én de insecten.

Singelpark Gouda is een burgerinitiatief dat als doel heeft om de randen van de binnenstad groener te maken en zo een doorlopend singelpark van ongeveer vier kilometer te creëren. De tuinen bestaan uit kokoselementen, waarin waterplanten zijn vervlochten. Voorbeelden daarvan zijn gele lis, dodde, kattenstaart en watermunt.

(Tekst gaat verder onder de foto)

© indebuurt Gouda

Schuilplaats

“De wortels van de planten filteren het water, dat hierdoor schoner wordt”, vertelt Marc Mijer aan het AD. “Diezelfde wortels zijn ook een mooie schuilplaats voor vissen. Ze zijn daardoor minder bereikbaar voor bijvoorbeeld reigers. Ook kunnen ze hier paaien.”

Voor watervogels zijn de drijvende tuinen volgens de Gouwenaar een mooie plek om uit te rusten én in alle rust te kunnen broeden. “Ook zijn ze populair bij vlinders, libellen, hommels, bijen en andere insecten.”

Lees het hele interview met Marc op het AD (premium) >>>

Landschapsarchitect Thijs: ‘Mensen die liggen en zonnen aan de singels, dat zien we graag’

Landschapsarchitect én Gouwenaar Thijs van Hees maakt zich hard voor een groenere binnenstad. Samen ...

Meer over

Nieuws Video

adv.