Toen in Gouda: Het laatste kaaspakhuis van Gouda
Het was het laatste kaaspakhuis van Gouda: De Producent aan de Wachtelstraat. Bijna 100 jaar lang werden er Goudse boeren kazen opgeslagen tot het pand in 2013 werd verkocht. De Producent verhuist dit jaar naar Moordrecht en dan heeft dé kaasstad van Nederland geen kaaspakhuizen meer.
De Producent
De kans is groot dat jij vroeger een plakje kaas at die eerst in het kaaspakhuis De Producent had gelegen. Het pand heeft namelijk bijna 100 jaar dienst gedaan als kaaspakhuis. In 1915 werd de Coöperatieve Kaasproducentenvereniging tot Export van Volvette Goudsche Kaas onder Rijkskeurmerk opgericht. Dat is een hele mond vol en gelukkig werd de naam later veranderd naar De Producent.
Het eerste pakhuis van De Producent stond aan de Keizerstraat, maar werd al snel te klein. Daarom werd er in 1916 besloten om te verhuizen naar een oud pakhuis aan de Wachtelstraat. In 1919 lieten ze dit pand slopen en werden er twee nieuwe pakhuizen gebouwd, ontworpen door de architect P.D. Stuurman uit Waddixveen. In het nieuwe pakhuis was ruimte voor 700.000 kilo kaas. Kun je jij zoveel kaas voorstellen?
Toch werd ook dit pand te klein en in 2013 verhuisden ze naar het pand van de voormalige Kaashandel Paul aan de Kattensingel. Medio 2018 gaat De Producent verhuizen naar een nieuw gebouw in Moordrecht en daarmee verdwijnt het laatste kaaspakhuis uit Gouda.
Moderne appartementen
De twee pakhuizen aan de Wachtelstraat in Gouda werden door de architect gebouwd in een Traditioneel-Ambachtelijke stijl met bakstenen gevels en drie verdiepingen. In 1949 werden de pakhuizen verbouwd. Toen De Producent het pand verliet in 2013 werd het gekocht door White House Development en het rijksmonument onderging een spectaculaire transformatie tot moderne appartementen door Mei architects. Omdat het kaaspakhuis een rijksmonument is, werd de buitenkant bijna geheel intact gehouden. De grootste veranderingen zijn pas zichtbaar wanneer je het gebouw binnen gaat. Nu wonen er enkele gelukkige Gouwenaars die waarschijnlijk elke dag trek in kaas hebben!