Met de tram naar de Markt: vroeger kon het in Gouda

Wanneer je in Amsterdam of Den Haag bent, kun je er niet omheen: de tram brengt je naar zo’n beetje elke uithoek van de stad. Gouda is een stuk kleiner dan bovengenoemde steden en heeft geen tram nodig. Maar wist je dat er vroeger wel een tram reed door de binnenstad?
De eerste stoomtram die door Gouda reed, maakte in 1882 zijn eerste rit. Deze ging toen niet door de binnenstad, maar verbond het station van Gouda met Reeuwijk en Bodegraven. De tram reed zeven maal per dag.
Dwars door de binnenstad
Een jaar later kwam daar nog een tramlijn bij, namelijk van station Gouda naar Oudewater en Haastrecht. Deze tram ging dwars door de binnenstad: via de Crabethstraat naar de Kattensingel en het Kleiwegplein. Daar ging de tram de brug over en via de Kleiweg naar de Markt, waar een halte zat. Vervolgens ging de tram over de Korte en Lange Tiendeweg naar de Goejanverwelledijk en door naar Haastrecht en Oudewater.

Verkeershinder
In de jaren tachtig van de 19e eeuw nam de verkeersdrukte toe en moest er iets veranderen. Omdat de tram door de binnenstad ging, ontstonden er vooral tijdens marktdagen en de kermisweek – vaak ernstige – ongelukken. Vanuit de bewoners kwam de oproep om de tram uit de binnenstad te verbannen.
In januari 1893 kwam burgemeester Van Bergen IJzendoorn met zijn echtgenote in botsing met de tram. Dit gebeurde op de hoek van de Crabethstraat en de Kattensingel. Gelukkig kwamen ze met de schrik vrij.
Einde van de tram
Door de komst van de auto en de aanhoudende protesten vanuit de binnenstad, werd de roep om de tram te verbannen steeds groter. De tramlijn naar Oudewater bleek ook nog eens niet winstgevend te zijn. In 1907 kwam er een rijverbod voor de tram en dit betekende het einde voor de lijn naar Oudewater. In 1917 werd de lijn geheel opgeheven.
Bron: Historische vereniging Die Goude – Negentien-eeuwse verkeerveiligheid door Ronald van der Wal (Tidinge 2013)