Van Romeinen tot kastelen: hoe is Gouda eigenlijk ontstaan?
De meeste mensen kennen onze stad nu vooral van de kaas en stroopwafels, maar hoe is Gouda eigenlijk ontstaan? We…
De tijdmachine is nog niet uitgevonden, maar toch kun je teruggaan naar het Gouda van het jaar 1200 of 1672. Het enige dat je nodig hebt, is je eigen mobiele telefoon. Door een nieuwe technologie kun je 360 graden rondkijken op twee plaatsen in het verleden in Gouda. Een soort Google Streetview, maar dan voor het verre verleden!
In de binnenstad staan al een tijdje twee vreemd uitziende palen. Het zijn Virtual Reality-kijkers die je laten rondkijken in het verleden. De ene staat langs de IJssel, bij de oude Statensluis. Die werd in 1672 werd opengezet om het achterland onder water te zetten en zo de Franse legers te stoppen. De andere kijker staat in het hart van de binnenstad, naast de Hoornbrug. In 1200 sta je hier op de Gouwe-oever. Nog geen brug of haven, wél het motte-kasteel.
De VR-kijker en de kaart waar je de twee VR-kijkers ziet. Tekst gaat verder onder de foto’s >
Op de plekken waar de VR-kijkers staan, kun je ook zelf met je telefoon rondkijken aan de hand van de app. Je kunt dan 360 graden om je heen kijken, zodat je vanaf elke kant kunt zien hoe Gouda er in 1200 of 1672 uitzag. Geen zin om uit je luie stoel te komen? Dan kun je ook via de website een tijdreis maken.
De Goudse Tijdreis is gemaakt met nieuwe technologieën en geavanceerde software. De koppeling van ruimte (3D), tijd (4D) en informatie (5D) heet 5D-reconstructie. De virtuele reconstructies zijn gemaakt door 3D-artiest Paul Becx.
Om een beeld te schetsen van Gouda in het jaar 1200 en Rampjaar 1672 is samengewerkt met verschillende Goudse partijen. Het onderzoek is uitgevoerd door Stichting Verborgen Stad, Archeologische Vereniging Golda en stadshistoricus Henkjan Sprokholt.
De Goudse Tijdreis is gemaakt voor Gouda750 en de herdenking van het Rampjaar 1672. Tijdens de herdenking is er volle aandacht voor de Oud Hollandse Waterlinie die dat jaar de Fransen tegenhield.
Vanaf augustus is het mogelijk bij de Hoornbrug niet alleen in 1200 rond te kijken, maar ook in 1350. Na Gouda750 blijft Goudse Tijdreis bestaan en wordt verder uitgebreid.
In onze gids
Populaire rubrieken