Hoeveel inwoners heeft Gouda? Wie is burgemeester? Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden? Op deze pagina vind je praktische informatie over de stad Gouda, haar inwoners, bedrijven en bezienswaardigheden.

Hoeveel inwoners heeft Gouda?

Eind april 2017 telde Gouda 71.916 inwoners, met een bevolkingsdichtheid van gemiddeld 79 inwoners per hectare. De leeftijdcategorie 19 jaar of jonger is met 25% het sterkst vertegenwoordigd.

Stad Centrum Gouda

In welke wijk wonen de meeste mensen?

Binnenstad 6.699

Korte Akkeren 9.444

Bloemendaal 9.273

Plaswijck 12.897

Gouda Noord 9.899    

Kort Haarlem 10.595     

Goverwelle 11.734

Stolwijkersluis 400

Westergouwe 127

Wat maakt Gouda zo bijzonder voor ondernemers?

De stad heeft een totaal van 2.720 ondernemingen, waarvan het grootste deel in de zakelijke diensten en detailhandel. In de binnenstad zijn een divers aantal winkels gevestigd. Het grootste deel van de winkels is gevestigd in het noorden van de binnenstad. Bekende winkelstraten zijn de Kleiweg en de Tiendeweg. In het noordoosten van de binnenstad zit ook het winkelcentrum de Nieuwe Markt Passage. De wijken Goverwelle en Bloemendaal beschikken daarnaast over een eigen winkelcentrum. In totaal zijn er meer dan 500 winkels, waarvan er ongeveer 400 in de Binnenstad te vinden zijn. 

Hoe zit het met het verleden?

In 1272 verleende Graaf Floris V stadsrechten aan Gouda. Eind van de 19e eeuw begon de stad te profiteren van het betere economische klimaat. Bedrijven als de Stearine Kaarsenfabriek en de Goudsche Machinale Garenspinnerij hadden hierin een belangrijk aandeel. In 1855 werd het station in gebruik genomen. In het begin van de 20e eeuw, begon de stad met uitbreiden buiten de singels. In 1940 werd met de demping van de Nieuwehaven een begin gemaakt met het dichten van de grachten in de binnenstad. In 1977 verdween de wekelijkse varkensmarkt, de grootste in Nederland, uit de stad. De wekelijkse kaasmarkt op donderdag bleef alleen als toeristisch fenomeen bestaan.

Stad Centrum Stadhuis Gouda

Waar staat Gouda om bekend?

In de binnenstad is nog altijd een groot aantal historische en monumentale gebouwen te vinden, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk waarschijnlijk de beroemdsten zijn. Gouda staat daarnaast bekend om zijn Goudse kaas, die in de zomer verhandeld wordt op de donderdagse toeristische kaasmarkt en om de fabricage van kaarsen, pijpen, Gouds plateel, stroopwafels en de jaarlijkse Kaarsjesavond.

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Gouda?

De Goudse binnenstad barst van de interessante highlights. Een aantal handvatten die je zeker ‘moet doen’ willen we je niet onthouden:

  • De kaasmarkt
  • De Sint-Janskerk
  • Museumhaven
  • Kaarsjesavond
  • Stadhuis

Sint-Janskerk Gouda

Wie zijn de burgemeester en wethouders van Gouda?

De burgemeester is Milo Schoenmaker, hij is lid van de VVD. De wethouders zijn Thierry van Vugt (D66), wethouder Corine Dijkstra (ChristenUnie), wethouder Rogier Tetteroo (PvdA), wethouder Michiel Bunnik (CDA) en wethouder Hilde Niezen (GroenLinks).

Hoe is het met de bereikbaarheid van Gouda?

Gouda ligt centraal in de Randstad en is vooral met de trein goed bereikbaar. Er zijn rechtstreekse verbindingen met vier grote steden. Ook met de stad- en streekbussen van Arriva zit je snel in andere grote steden. Ook ligt de stad direct aan de A12 en dichtbij de A20.