Start nieuwe vmbo-richting ‘Future’ bij De Gouwe: voor leerlingen die op weg zijn naar de toekomst

Aangeboden door CSG De Goudse Waarden

© CSG De Goudse Waarden

Scholieren die in hun laatste en een-na-laatste basisschooljaar zitten, zijn druk op zoek naar de plek waar ze hun volgende reis zullen starten. De reis die ze naar een nieuwe fase in hun leven brengt: het is alweer bijna tijd om te kiezen voor een middelbare school. Graag wijzen we je op de mogelijkheden die een van de middelbare scholen je biedt, namelijk De Gouwe: één van de vmbo-scholen die Gouda rijk is. Bij De Gouwe bieden ze vanaf komend schooljaar iets anders dan op de andere scholen, namelijk een vmbo-opleiding die helemaal gericht is op de toekomst.

De nieuwste opleiding heet dan ook ‘Future’ en is bedoeld voor leerlingen met vmbo-advies basis, kader of GL die een tikkeltje eigenwijs zijn en graag nieuwe dingen uitproberen. Want bij Future draait alles om zelfonderzoek en uitproberen. De docenten leren leerlingen hoe ze zich goed op de toekomst voor kunnen bereiden, welke problemen er tegen die tijd spelen en hoe ze die problemen, samen met klasgenoten te lijf kunnen gaan. De jongeren die naar Future gaan leren anders denken en kijken naar technieken. Maar ze worden zich ook bewust van hun eigen plek in de maatschappij en ze ervaren hoe belangrijk het is om samen te werken.

Volgens Peter van Dijk, voorzitter College van Bestuur, is het nú de tijd om in te stappen in deze nieuwe opleiding: “De technologische ontwikkelingen gaan sneller dan ooit en hoe hard we ook ons best doen, echt voorspellen hoe ons leven er over een kwart eeuw uitziet kunnen we niet. Wat we wel kunnen doen, is leerlingen opleiden tot kwalitatief hoogwaardige technici zodat ze slim mee kunnen bewegen met de ontwikkelingen, en steeds beter begrijpen hoe we problemen op kunnen lossen over een jaar of twintig. Want die technici zijn hard nodig op de regionale arbeidsmarkt!”

© De Goudse Waarden

Vanaf dag één samen bij Future

Wat gaan de brugklassers allemaal doen bij Future? Ze starten meteen in het eerste jaar met dit profiel en zitten dan direct samen in de klas met andere leerlingen die voor dit profiel gekozen. In de lessen werken leerlingen met drones en robots, zodat ze weten hoe de producten die steeds belangrijker worden in ons leven werken en wat ze voor ons kunnen betekenen. Ze leren denken over de toekomst, proberen vragen te stellen die de mensen over twintig jaar zullen stellen en ze leren samenwerken omdat dat bijna altijd beter, en vooral ook leuker is. In het lesprogramma is bovendien veel ruimte voor programmeren en techniek.

Sterk Techniek Onderwijs in beeld

Vooral in dat techniekonderwijs is nog flink wat werk aan de winkel. Daarom werkt De Gouwe samen met drie andere Goudse vmbo-opleidingen (Driestar College, Antonius College en Wellant College) samen in het project ‘Sterk Techniek Onderwijs’ dat als doel heeft meer leerlingen op te leiden tot kwalitatief hoogwaardige technici op de regionale arbeidsmarkt. Want is techniek saai? Of alleen voor computerfanaten? En is het niets voor meiden? Met al die vooroordelen willen de vmbo-scholen korte metten maken en toekomstige leerlingen een beeld geven van hun nieuwste technologie-opleidingen of technologische ontwikkelingen binnen hun bestaande profielen.

In een Pecha Kucha, waarin iedere school zichzelf voorstelt in twintig slides van twintig seconden, laten zij zien hoe het nieuwe techniekonderwijs er bij hun op school uitziet en hoeveel keuze er is voor basisschoolkinderen met vmbo-advies. Je kunt die presentaties hier bekijken.

© CSG De Goudse Waarden

Future, Tech en Health

Maar er is natuurlijk meer mogelijk op De Gouwe. Naast Future bieden ze ook het profiel ‘Tech’ en het profiel ‘Health’ aan. Bij De Gouwe is iedereen welkom, mag iedereen zichzelf zijn en is er heel veel ruimte om zelf op onderzoek uit te gaan, want alleen op die manier geef je de reis die je maakt extra diepgang. Ze bieden vakwerklessen op maat, zoals de Techniekklas, de Timmerklas, de Koksklas, de Ondernemersklas en de Health & Care–klas. Maar ook zorgen ze er bij De Gouwe voor dat de kinderen sportief en creatief aan de slag kunnen, zodat het hoofd even leeg wordt gemaakt en de kinderen de kans krijgen om weer even heel anders na te denken.

Unieke school

Wat maakt De Gouwe nou anders dan de andere opleidingen? Vanzelfsprekend zijn de drie profielen waar het kind voor kan kiezen toekomstgericht, ze spelen in op zaken die we straks nodig hebben door profielen als Health, Tech en Future te kiezen. Die laatste richting is zoals gezegd helemaal nieuw en uniek in de omgeving. Bij De Gouwe staat de leerling echt centraal en er is zowel letterlijk als figuurlijk veel ruimte voor de scholier. Er is aandacht voor veel meer dan alleen leren, want opgroeien in de twintigste eeuw vergt ook veel voor je persoonlijke ontwikkeling. Kinderen die goed in hun vel zitten en zich bewust zijn van hun omgeving staan steviger in het leven, daar zorgen ze dan ook goed voor bij De Gouwe.

© CSG De Goudse Waarden

Open Huis

In een ideale situatie wordt op donderdag 28 januari 2021 een Open Huis georganiseerd waarbij toekomstige leerlingen van 16.00 tot 18.00 uur terecht kunnen op school en ouders van 19.30 tot 20.30 uur digitaal ontvangen zullen worden. Zo kun je zien hoe het er echt aan toe gaat bij De Gouwe. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het Open Huis of meer weten over de school en mogelijkheden om kennis te maken? Kijk dan even op de website >>>

CSG De Goudse Waarden

Kanaalstraat 31, 2801 SH Gouda

Nu geopend

Meer informatie

CSG De Goudse Waarden

Kanaalstraat 31, 2801 SH Gouda

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “Sneak peek: deze unieke woningen staan te koop in het centrum van Gouda”

Sneak peek: deze unieke woningen staan te koop in het centrum van Gouda

Ga naar “Zorgverzekering regelen: hier zie je welke zorgverleners in Gouda jouw zorg vergoeden”

Zorgverzekering regelen: hier zie je welke zorgverleners in Gouda jouw zorg vergoeden

groene hart ziekenhuis corona
Ga naar “Binnenkijken bij Jochem en Jolanda: ‘Door de openslaande deuren loop je zo de tuin in’”

Binnenkijken bij Jochem en Jolanda: ‘Door de openslaande deuren loop je zo de tuin in’

In onze gids

Ga naar “Expert – Gouda”

Expert – Gouda

 • Raam 147
 • Elektronicawinkels
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Juwelier Jos”

Juwelier Jos

 • Lange Tiendeweg 17
 • Juweliers
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Jamin – Gouda”

Jamin – Gouda

 • Markt 63
 • Snoepwinkels
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “AH Hand- en pers- sinaasappelen van € 5,98 voor € 2,99”

AH Hand- en pers- sinaasappelen van € 5,98 voor € 2,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “AH Rundergehakt en Mager rundergehakt van € 7,38 voor € 4,99”

AH Rundergehakt en Mager rundergehakt van € 7,38 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 januari 2021

Vacatures

Ga naar “Thuiszorg planner”

Thuiszorg planner

 • Luba Uitzendbureau Den Haag
 • Parttime
Ga naar “Tijdelijke Telefoniste”

Tijdelijke Telefoniste

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Financieel Medewerker Logistiek”

Financieel Medewerker Logistiek

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Verzorgende 3 IG Gouda – Zuid Oost”

Verzorgende 3 IG Gouda – Zuid Oost

 • Vierstroom Zorg Thuis BV
 • Parttime
Ga naar “medewerker orderadministratie”

medewerker orderadministratie

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “DJ Stream – SoulSpect”

DJ Stream – SoulSpect

 • StudioGonz
 • 30 januari 2021