Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gouda heeft de eerste Fairtrade straat van Nederland, maar wat betekent het?

Aangeboden door Stichting Fairtrade Gouda 14 juni 2019

Gouda is sinds 2011 een Fairtrade Gemeente. Een stad krijgt de titel Fairtrade Gemeente als ze bijzonder veel aandacht besteedt aan eerlijke handel. Oké, duidelijk, maar wat betekent de Fairtrade straat en wat doet de Stichting Fairtrade precies in Gouda?

In onze stad hebben we dus ook de Stiching Fairtrade Gouda. De stichting zorgt voor het dagelijks bestuur en de activiteiten die daar omheen worden georganiseerd. Tot de vaste activiteiten die jaarlijks worden georganiseerd, behoren: de Fairtrade wandeling, de Wereldreis voor scholieren, de Fairtrade-maaltijd, de activiteiten tijdens landelijke Fairtrade Dag en de Fair Trade Week.

Groenendaalkwartier

In het epicentrum van duurzaam Gouda, zoals wethouder Thierry van Vugt zegt, is op zaterdag 11 mei het speciale straatnaambord ‘1e Fairtrade Straat van Nederland’ onthuld. Het bord hangt ter hoogte van banketbakkerij Van den Berg. Leuk, maar wat betekent dat precies?

Tekst gaat verder onder de foto.

Stichting Fairtrade Gouda
Zangeres Sofie de Bruijn zong bij deze gelegenheid het door haarzelf geschreven Fairtrade Lied Foto: Stichting Fairtrade Gouda

De titel is niet officieel erkend. Gemeente en winkeliers hebben zelf initiatief genomen, maar dat mag de pret niet drukken. “In het Groenendaalkwartier is de fairtrade dichtheid zo hoog dat we het wel aandurven,” zegt Ruud Lambregts van Stichting Fairtrade Gouda. “In de Lange en Korte Groenendaal en de Naaierstraat zitten elf geregistreerde faitradewinkels bij elkaar. Wethouder Hilde Niezen zei al eens: het lijkt wel een fairtradestraat. De winkeliers en ook de gemeente vonden dat een heel goed idee.”

Max Havelaar staat centraal

Max Havelaar, uiteindelijk de grondlegger van Faitrade, stond centraal tijdens de Fairtrade Week in Gouda en de opening van het Groenendaalkwartier als eerste Fairtrade straat van Nederland. De straattheathergroep Maskerade speelde dan ook drie keer de voorstelling ‘Max Havelaar’ tijdens dit evenement.

Tekst gaat verder onder de foto.

Stichting Fairtrade Gouda
Foto: Maskerade

Het is een verhaal over uitbuiting van de Indonesische bevolking door de Nederlandse overheerser. Indonesië was twee eeuwen geleden een kolonie van Nederland, dat de macht gebruikte om de bevolking uit te persen. Tegenwoordig zijn het de multinationals die de macht hebben. Dat is waar Max Havelaar in feite ook over gaat. De organisatie Fairtrade is hieruit voortgekomen.

Wereldreis

Stichting Fairtrade Gouda organiseert al een aantal jaren een Wereldreis voor kinderen van de Goudse basisscholen (groepen 6, 7 en 8). De activiteit geeft de kinderen informatie over eerlijke handel, armoede en onrecht in ontwikkelingslanden. Ook wordt er door de kinderen een bezoek gebracht aan een aantal winkels in Gouda, waar ze op zoek gaan naar fairtrade producten. Daarbij beantwoorden ze een aantal vragen.

fairtrade gemeente
Foto: Stichting Fairtrade

De laatste jaren vindt deze wereldreis plaats in de landelijke Fairtrade week (eind oktober-begin november). Scholen kunnen zich aanmelden via de Brede School. In 2016 en 2017 is een tweede wereldreis georganiseerd rond het thema cacao en chocolade. Voor deze extra reis is samengewerkt met partners in de stad: Bibliotheek Gouda / de Chocoladefabriek, Streekarchief Midden Holland en de Brede School.

Meer weten over Fairtrade? Kijk dan hier >>>


Meer over Stichting Fairtrade Gouda ontdekken?

Stichting Fairtrade Gouda gemeente en lokale diensten

Geopend09:00 - 18:00

Bekijk meer:gemeente en lokale diensten

Lees ook:

Gouda is een Fairtrade Gemeente, maar wat betekent dat eigenlijk?

Gouda is sinds 2011 een Fairtrade Gemeente. Een stad krijgt de titel Fairtrade Gemeente als ze bijzo...

4 x duurzame en eerlijke kledingwinkels in Gouda

Zomaar fruit plukken in de Goudse natuur, mag dat?

adv.