Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo groot is de kans op een woninginbraak in Gouda

Door Kirsten Spooren 4 januari 2019

Voor inbrekers maakt het echt wel uit waar je huis staat. Zo is de kans dat jouw woning wordt doorzocht groter als je nabij de snelweg woont en juist een stuk kleiner als je in de grote stad woont. RTL Nieuws heeft in kaart gebracht hoe groot de kans op een inbraak in jouw woonplaats is.

RTL Nieuws baseert zich op data van de politie en heeft de gegevens bekeken van 450.000 woninginbraken in de periode van 2012 tot oktober 2018. En nu zijn we natuurlijk hartstikke benieuwd hoe groot de kans op ongewenst bezoek is als je in Gouda woont.

Gouda

We weten ondertussen allemaal dat het in Gouda niet zo goed gesteld is met het aantal inbraken. Gouda telt 33.996 woningen en sinds 2012 (tot oktober 2018) zijn er 3906 inbraken gepleegd. Het inbraakrisico is daarmee 105 (!) procent hoger dan gemiddeld. In Reeuwijk zit je beter, met 4660 woningen zijn er ‘slechts’ 289 inbraken geweest. Dat is 10 procent hoger dan het gemiddelde, maar ach: nog altijd beter dan Gouda.

Werk genoeg

Het aantal woninginbraken neemt de laatste jaren wel af, maar aan de andere kant blijft er voor de politie genoeg werk aan de winkel. Toegankelijkheid is belangrijk voor inbrekers, zegt criminoloog Jasper van der Kemp: “Het kost je meer moeite om een wijk binnen te komen in een grote stad dan in een dorpje dat naast de snelweg ligt.”

Bekijk het kaartje

Op bijgaand kaartje kun je zien hoe groot het inbraakrisicio is in 2400 woonplaatsen in Nederland.

Hoe groter de bol, hoe vaker er is ingebroken.

Lees ook…

5 tips om te voorkomen dat er bij jou wordt ingebroken

Je bent een weekje op vakantie geweest of een avondje weg en bij thuiskomst is heel je huis leeggero...

Meer over

112 Nieuws

adv.