Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lekker uitwaaien: krijgen we last van storm Dennis in Gouda?

Door Kirsten Spooren 14 februari 2020

Het zijn pittige tijden voor fietsend Gouda. Hoewel storm Ciara ons land verlaten heeft, waait het nog steeds flink in Nederland. Het lijkt niet rustiger te worden: storm Dennis meldt zich namelijk. Maar gaan we daar in Nederland – en dan vooral Gouda – iets van merken? We vroegen het aan onze lokale weerman Jan Willem de Wit van Meteo Gouda. 

Jan de Weerman is hier heel duidelijk over: het gaat niet stormen in Gouda. “Wel is de invloed van de storm merkbaar”, zegt hij. “Vooral zondag hebben we last van harde wind, namelijk windkracht 7 uit zuidwestelijke richting. In de middag en avond gaat het flink regenen, in Gouda circa vijftien tot twintig milimeter. Ook zaterdag krijgen we al vrij veel wind.” Op www.meteo-gouda.nl kun je meer lezen over de verwachte windkracht, inclusief uitleg.

Ciara, Dennis, Willem, Piet…. waarom krijgen stormen ineens een naam?

Storm Ciara is in ons land de eerste storm geweest met een naam en nu krijgen we storm Dennis. Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen per september 2019 een naam. Maar waarom? “Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaarlijk weer verhogen, een consistente boodschap aan het publiek geeft en mensen ertoe aanzet actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen”, meldt het KNMI op de website.

Stormschade

Bij een hevige regenbui en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Het is natuurlijk hartstikke vervelend dat je kelder onderloopt of je schutting kapot gaat, maar situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken.

Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in een openbare ruimte? Neem dan contact op met de gemeente. Hieronder vind je een handig overzicht met wanneer je wie mag bellen.

© Brandweer.nl

Lees ook...

© Remco Gerritsen

Storm Ciara in Gouda: dit is de schade in foto’s

Het stormt in Gouda en niet zo’n beetje ook. Ciara – de eerste storm met een naam die over ons land ...
Storm Gouda code Rood

Heb jij storm- of waterschade? Wie bel je dan in Gouda?

Het heeft afgelopen weekend flink gestormd en geregend. Heeft jouw huis het weer van de afgelopen da...

Meer over

Weer

adv.