Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van Vreumingen wordt deels museum: de tabakszaak bestaat al 200 jaar

Door Eva van Dantzig 17 februari 2020

De winkel in rookwaren aan de Wijdstraat bestaat sinds 1836 en wordt al vijf generaties lang gerund door de familie Van Vreumingen. Aan dat tijdperk kwam in januari 2020 een einde, want na Loet van Vreumingen was er binnen de familie geen opvolger. Gelukkig was daar de 44-jarige Marco van der Horst, bij veel Gouwenaars nog bekend als de eigenaar van Primera in winkelcentrum Bloemendaal. Hij is de winkel flink aan het opknappen en is van plan om een deel in te richten als museum.

De winkel aan de Wijdstraat in de Goudse binnenstad bestaat al bijna tweehonderd jaar. Teunis van Vreumingen, de betovergrootvader van Loet, begon de zaak. Naast de verkoop van tabak, hield hij zich op de bovenverdieping ook bezig met het maken van sigaren.

Een deel van de benedenruimte werd tot 1923 bewoond, daarna werd het bij de winkel getrokken. Helemaal achterin bevond zich een bedstee, die dienst ging doen als opslagruimte. Het was zo’n beetje de laatste grote verandering. Wie nu de winkel binnenloopt doet een stap terug in de tijd. Foto’s van verschillende generaties Van Vreumingen, antieke Delfts blauwe tabakspotten, historische pijpen en oude reclameposters maken deel uit van het interieur.

Nieuw leven

Nieuwe eigenaar Marco wil het historische karakter van de winkel behouden, maar toch ook enkele vernieuwingen doorvoeren. Zo komt er in de voormalige bedstee een klimaatkamer met handgemaakte sigaren uit het Caribische gebied. De grote kluis in de bedstee moet daarvoor wijken. Marco had er al vaker geïnteresseerd naar gekeken. Zou er wat in zitten? “Met de verbouwing tot klimaatkamer in aantocht, moest ik toch echt wat met die kluis gaan doen. Ik had verwacht dat hij op slot zat, maar dat bleek niet het geval. Ik deed de brandkast open en zag een grote stapel boeken en paperassen’’, vertelt Marco aan het AD.

Hij begon te bladeren en had al snel in de gaten dat de inhoud van de kluis heel oud was. “Onderin lag een hypotheekakte uit 1757 en ik zag een boekhouding die begon in 1846, tien jaar nadat de zaak was opgericht.”

Museum Van Vreumingen

En zo zijn er nog veel meer oude vondsten gedaan in het pand. “Als we alles op de rit hebben en het stof is neergedaald gaan wij delen van de winkel inrichten als museum”, vertelt Marco. “De familie heeft nog veel spullen uit het verleden zoals oude Goudse pijpen, oude sigarenkisten en planken, oude sigaretten en tabakszakjes, knippers, sigarenmessen, tabakspotten van 270 jaar oud, oud reclame materiaal en zo gaat het nog wel even door. En we weten natuurlijk ook nog niet wat we nog tegen gaan in de krochten van de het pand.”

Er wordt nu flink verbouwd in de winkel. “Er worden kabels getrokken, geschilderd en opgeruimd.”


Meer over Tabakszaak van Vreumingen ontdekken?

Tabakszaak van Vreumingen speciaalzaken

Wijdstraat 20, Gouda

Bekijk meer:speciaalzaken

Lees ook:

bioscoop De Réunie gouda

Pikant weetje: Gouda had vroeger een bioscoop waar voornamelijk seksfilms gedraaid werden

Wat zijn we toch braaf tegenwoordig. Seksclubs zijn gesloten, sekswinkels zijn er niet en een biosco...
willem vroesentuin

Mysterie opgelost: waarom ligt er in de Willem Vroesentuin een grafsteen? En van wie?

Achter de Sint Janskerk ligt de Willem Vroesentuin. Een vredig stadsplantsoen met enkele beelden en ...
singels gouda

Het had weinig gescheeld of Gouda had niet meer bestaan: de grote brand in 1438

Wist jij dat een grote stadsbrand in 1438 bijna heel Gouda in as legde? Er bleef maar weinig van de ...

Meer over

Nieuws Winkelen

adv.