Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Update stationsgebied: tientallen bomen gekapt aan de Vredebest

Door Kirsten Spooren 26 februari 2020

Er wordt hard gewerkt rondom het station en dat is goed te merken. Graafmachines zijn druk in de weer om het nieuwe buseiland te kunnen realiseren. Deze werkzaamheden zorgen natuurlijk voor de nodige overlast; fietsers moeten tijdelijk hun fiets ergens anders parkeren en bussen vertrekken vanaf een andere plek. Helaas hebben ook een hoop bomen het veld moeten ruimen en dat zorgt voor de nodige kritiek bij Gouwenaars. 

Het stationsgebied wordt de komende jaren stevig aangepakt. Er komt onder andere een nieuwe fietsenstalling, de stationshal wordt opgeknapt en er komt een nieuw buseiland. Ook aan de Bloemendaalzijde wordt er hard gewerkt aan de Spoorzone, met onder andere nieuwbouwappartementen. In de plannen van het nieuwe Stationsgebied is ook veel aandacht voor meer groen en duurzaamheid, wat de kap van de tientallen bomen aan de Vredebest opmerkelijk maakt.

Das pech, bomen weg

De werkzaamheden richten zich nu voornamelijk op het buseiland en na verwachting gaat dit een half jaar duren. In het tweede kwartaal starten de werkzaamheden aan de oostelijke fietsenstalling. In fases wordt er daarnaast gewerkt aan het opknappen van de Vredebest, waar eind vorige week alle bomen gekapt werden. Het is nu een lege en trieste aanblik, met enkel wat stompjes waar ooit de bomen stonden.

De gemeente Gouda benadrukt dat de bomen niet ‘zomaar‘ zijn weggehaald. Het heeft alles te maken met de herinrichting van de straat met als doel de route van het station naar de binnenstad aantrekkelijker te maken. Zo kaal als nu, blijft het dan ook niet, aldus een woordvoerster tegen het AD (premium). “Er komt veel groen voor terug.” Dit gaat overigens nog wel over duren. “Aanplant is afhankelijk van plantseizoen en voortgang van het werk, maar het wordt waarschijnlijk eind 2021.” De Vredebest blijft dus nog wel een tijdje kaal. De boomstronken die nu nog te zien zijn, worden uiterlijk volgende week uit de grond gehaald.

Onnodig

Niet iedereen is overtuigd van de noodzaak van de kap van dertig bomen bij de Vredebest. Volgens fractievoorzitter Corina Kerkmans van de Partij voor de Dieren in Gouda is dit veel te ingrijpend. “Die bomen stonden er al heel lang. Met wat aanpassingen aan het project had een deel kunnen blijven staan. Maar de gemeente redeneert: als we er nieuwe bomen voor terugplanten is het toch goed? Maar zo werkt het in mijn ogen niet.”

Zo moet het nieuwe stationsgebied eruit komen te zien:

© Gemeente Gouda

Lees ook...

station gouda

Oh, de nostalgie! Een ode aan station Gouda in 15 foto’s van vroeger

Het station van Gouda is nu misschien niet heel bijzonder om te zien, maar wist je dat dit vroeger w...

Roken en verkoop van tabak binnenkort verboden op station Gouda

Het is geen geintje: per 1 april kun je geen tabak meer kopen in winkels op station Gouda. Dat is ni...

Mysterie opgelost: waarom heeft Gouda eigenlijk geen Centraal Station?

'De volgende halte is Station Gouda', wordt er omgeroepen terwijl de trein Station Gouda nadert. Maa...
station gouda

Het station van Gouda krijgt een make-over: dit zien we graag op Gouda Centraal

Er wordt hard gewerkt rondom het Stationsgebied, maar het station zelf gaat in de toekomst ook geren...

Meer over

Nieuws

adv.