Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Steeds minder tienermoeders in Nederland: zo zit het in Gouda

Door Carin van der Meij 21 oktober 2020

Het aantal tienermoeders in Nederland daalt, blijkt uit cijfers van het CBS. Op 1 januari van dit jaar stond de teller op ruim 1.600 moeders van 19 jaar of jonger. Hoeveel van hen komen uit Gouda? En is het aantal Goudse tienermoeders ook gedaald? Dit zijn de cijfers.

Het aantal jonge moeders in Nederland is vorig jaar gedaald met zo’n acht procent. Er is al een langere tijd een daling in het aantal tienerzwangerschappen. Zo waren er tien jaar geleden nog bijna dubbel zoveel moeders van 19 jaar of jonger.

Tienermoeders in Gouda

Het aantal tienermoeder is ook in Gouda afgelopen jaar gedaald. Op 1 januari 2019 waren er in Gouda 18 tienersmoeders. Eén jaar later, op 1 januari 2020, zijn dit er nog 12. Dat komt neer op 5,3 moeders per duizend meisjes (van 15 t/m 19 jaar oud). Toch ligt dit cijfers boven het landelijk gemiddelde van 3,2 tienermoeders per duizend meisjes. Er is een verklaring voor: het leef- en leerhuis van Siriz aan het Regentesseplantsoen, een plek waar vrouwen die onbedoeld zwanger zijn geraakt terecht kunnen.

“In dit leef-/leerhuis wonen vier jonge (aanstaande) moeders gezamenlijk met een inwonend echtpaar. Dit echtpaar is beschikbaar voor de dagelijkse begeleiding van de jonge (aanstaande) moeders. Voor de psychosociale hulp worden sociaal (ped)agogisch medewerkers ingezet. Het voordeel van deze vorm van opvang is dat op een laagdrempelige en efficiënte manier jonge moeders worden gestimuleerd om zelfredzaam te zijn”, vertelde Ronald Zoutendijk, bestuurder van Siriz, tijdens de opening van het leef-/leerhuis.

In kaart

Bekijk in onderstaande kaart het aantal tienermoeders per gemeente.

Tekst loopt door onder kaart.

Oorzaken van daling

Hoe kan het dat het aantal tienermoeders daalt? Kenniscentrum Rutgers deed onderzoek naar de achtergronden van tienerzwangerschappen. Zij kwamen tot de conclusie dat het helpt dat in Nederland een lange traditie is van seksuele voorlichting en meisjes goede toegang hebben tot anticonceptie.


Lees ook:

Handig! Meerdere Goudse supermarkten plaatsen apparaat om winkelwagen én handen te desinfecteren

Het zijn een aantal handelingen die je tegenwoordig moet verrichten voordat je een supermarkt kan be...
carpaccio gouda

Carpacciofans opgelet! Grand Café Central en Swing komen samen met een carpacciobar

Bestel jij steevast carpaccio als voorgerecht? Dan hebben we goed nieuws voor je: er komt een carpac...

Speeltuin De Kleine Betuwe moet plaatsmaken voor nieuwbouw

Wie kent hem niet? Het vliegtuig waarmee je aan een kabel naar beneden over het water scheerde. De H...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.