Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Schietpartij Utrecht: hoogste dreigingsniveau van kracht, dit betekent het

Door Eva van Dantzig 18 maart 2019

In verband met een schietincident in een tram in de stad Utrecht is in de hele provincie Utrecht het dreigingsniveau opgeschaald naar niveau 5. Terrorisme kan bij het incident namelijk niet uitgesloten worden. Het is de eerste keer dat het dreigingsniveau naar 5 is opgeschaald. Het geldt alleen in de provincie Utrecht op het moment (13.30 uur) en dat duurt (in elk geval) tot 18.00 uur vandaag.

Zojuist werd op NPO1 in een persconferentie door Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg uitgelegd waarom het dreigingsniveau voor de hele provincie Utrecht verhoogd is. Hij zei daarover dat het vooral bedoeld is om de hulpdiensten in Utrecht alle ruimte te geven om hun werk te doen. De prioriteit daarbij ligt momenteel, zei hij, op het vinden van de voortvluchtige dader.

“Belangrijk is”, zegt hij, “dat mensen in de provincie alert blijven op boodschappen en mededelingen van de hulpdiensten in Utrecht.”

Zoals ruimte maken op de snelwegen voor de hulpdiensten:

Let op; rijstroken op A12 en A2 dicht vanwege schietincident in Utrecht om hulpdiensten ruimte te geven

Alert blijven

Het is de eerste keer dat het dreigingsniveau in Nederland naar 5 is gegaan. In de rest van het land geldt niveau 4, wat daarvoor ook al het geval was. Pieter-Jaap Aalbersberg meldde in de persconferentie dat mensen met de verhoging van het dreigingsniveau worden opgeroepen ‘Alert te blijven en luisteren naar autoriteiten’.

Wat dreigingsniveau 5 betekent lees je in de afbeelding hieronder.

Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl geopend. Mensen kunnen daar aangeven dat ze veilig zijn of dat ze op zoek zijn naar iemand.

Moet jij nog naar Utrecht vandaag? Houd de liveblog van het AD in de gaten voor updates.

Lees ook:

grote lijsttrekkersdebat in de chocoladefabriek

Verkiezingsdebat afgelast in Chocoladefabriek na schietpartij Utrecht

Een gepland verkiezingsdebat in de Goudse Chocoladefabriek is afgelast, vanwege de schietpartij in U...

Meer over

112 Nieuws

adv.