Grote brand bij chemisch bedrijf Croda in Gouda
Bij het chemisch bedrijf Croda in Gouda is een heftige brand ontstaan maandagochtend 18 januari. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. De…
Een klein vonkje had grote gevolgen: op 18 januari 2021 ontwikkelde zich dikke rookwolken boven de binnenstad van Gouda. Er was brand bij chemiebedrijf Croda. Hoe ontstond de brand en hoe groot is de kans dat het weer gebeurd? We blikken precies één jaar later terug.
Het is maandagochtend 10.25 uur wanneer het alarm afgaat bij Croda. Meteen komen de eerste berichten binnen op de redactie: er hangt een dikke rookwolk boven de binnenstad van Gouda. Het zou gaan om een brand bij chemiebedrijf Croda. Even later verschijnt er een melding op Twitter van de gemeente: sluit deuren en ramen en blijf uit de rook.
Brandweer en politie zijn snel ter plaatse en een helikopter cirkelt boven Gouda om te kijken of er gevaarlijke stoffen vrij zijn gekomen. Al snel blijkt dit niet het geval te zijn, maar vanwege de stank wordt er toch geadviseerd om de ramen dicht te houden.
Een snijbrander blijkt de oorzaak van de brand te zijn. Tijdens werkzaamheden sprong er een vonkje over naar een opslagtank met vetten. “Het was een heel zeldzame samenloop van omstandigheden”, vertelt directeur Gerrit Oudendijk in maart 2021 tegen het AD. “We hebben allerlei voorzorgsmaatregelen. Die zijn allemaal achter elkaar gepland. Geen enkele maatregel is perfect, maar gelukkig is er altijd een opvangnet. Heel soms komen al die maatregelen op een verkeerde manier bij elkaar.”
Na de brand volgt een intern onderzoek en ook dagblad DeGouda publiceerde een eigen onderzoek naar de brand. “De risico-analyses en maatregelen binnen Croda zijn onvolledig en dit is een breder probleem binnen de Gouda-locatie”, luidde de eindconclusie van DeGouda. Meteen vroegen lokale politieke partijen zich af of een chemiebedrijf als Croda wel op zo’n prominente plek moet blijven staan: midden in een woonwijk en aan de rand van de binnenstad.
In een reactie aan DeGouda meldt Croda dat medewerkers opnieuw zijn getraind en dat de ATEX-zones (gevaarlijke gebieden waarin een kans bestaat op explosies) goed worden aangegeven. Ook de procedure voor het gebruik van werkvergunningen is opnieuw aangescherpt. In de inspectie van 20 september 2021 zijn door de DCMR geen overtredingen vastgesteld.
Het AD vroeg de directeur van Croda hoe risicovol het bedrijf is. “De kans dat dit weer gebeurt is nihil”, reageert Gerrit Oudendijk in maart 2021. “Niets is ongevaarlijk. Als we iets ontwerpen, wordt nagedacht over veiligheid. Als we in productie zijn, worden de installaties opnieuw beoordeeld. Als de temperatuur te hoog is, of de druk, stuurt de computer naar de veilige stand. Zoals gezegd: we hebben allerlei protocollen. Die worden getoetst. En er zijn gedragsprogramma’s.”
Croda is een chemisch bedrijf dat plantaardige oliën en vetten splitst in vetzuren en glycerine. In Gouda worden halffabricaten gemaakt die worden gebruikt in onder andere zalfjes en crèmes, smeermiddel voor de scheepvaart en touchscreens.
De fabriek valt onder bevoegd gezag van de provincie Zuid-Holland. De taken die daarbij horen, worden uitgevoerd door DCMR Milieudienst Rijnmond.
In onze gids
Populaire rubrieken