Precies één jaar geleden: de grote brand bij chemiebedrijf Croda

© Eline Cech

Een klein vonkje had grote gevolgen: op 18 januari 2021 ontwikkelde zich dikke rookwolken boven de binnenstad van Gouda. Er was brand bij chemiebedrijf Croda. Hoe ontstond de brand en hoe groot is de kans dat het weer gebeurd? We blikken precies één jaar later terug.

Het is maandagochtend 10.25 uur wanneer het alarm afgaat bij Croda. Meteen komen de eerste berichten binnen op de redactie: er hangt een dikke rookwolk boven de binnenstad van Gouda. Het zou gaan om een brand bij chemiebedrijf Croda. Even later verschijnt er een melding op Twitter van de gemeente: sluit deuren en ramen en blijf uit de rook.

Oorzaak brand

Brandweer en politie zijn snel ter plaatse en een helikopter cirkelt boven Gouda om te kijken of er gevaarlijke stoffen vrij zijn gekomen. Al snel blijkt dit niet het geval te zijn, maar vanwege de stank wordt er toch geadviseerd om de ramen dicht te houden.

Een snijbrander blijkt de oorzaak van de brand te zijn. Tijdens werkzaamheden sprong er een vonkje over naar een opslagtank met vetten. “Het was een heel zeldzame samenloop van omstandigheden”, vertelt directeur Gerrit Oudendijk in maart 2021 tegen het AD. “We hebben allerlei voorzorgsmaatregelen. Die zijn allemaal achter elkaar gepland. Geen enkele maatregel is perfect, maar gelukkig is er altijd een opvangnet. Heel soms komen al die maatregelen op een verkeerde manier bij elkaar.”

Onderzoek

Na de brand volgt een intern onderzoek en ook dagblad DeGouda publiceerde een eigen onderzoek naar de brand. “De risico-analyses en maatregelen binnen Croda zijn onvolledig en dit is een breder probleem binnen de Gouda-locatie”, luidde de eindconclusie van DeGouda. Meteen vroegen lokale politieke partijen zich af of een chemiebedrijf als Croda wel op zo’n prominente plek moet blijven staan: midden in een woonwijk en aan de rand van de binnenstad.

In een reactie aan DeGouda meldt Croda dat medewerkers opnieuw zijn getraind en dat de ATEX-zones (gevaarlijke gebieden waarin een kans bestaat op explosies) goed worden aangegeven. Ook de procedure voor het gebruik van werkvergunningen is opnieuw aangescherpt. In de inspectie van 20 september 2021 zijn door de DCMR geen overtredingen vastgesteld.

‘De kans dat het weer gebeurt is nihil’

Het AD vroeg de directeur van Croda hoe risicovol het bedrijf is. “De kans dat dit weer gebeurt is nihil”, reageert Gerrit Oudendijk in maart 2021. “Niets is ongevaarlijk. Als we iets ontwerpen, wordt nagedacht over veiligheid. Als we in productie zijn, worden de installaties opnieuw beoordeeld. Als de temperatuur te hoog is, of de druk, stuurt de computer naar de veilige stand. Zoals gezegd: we hebben allerlei protocollen. Die worden getoetst. En er zijn gedragsprogramma’s.”

Over Croda:

Croda is een chemisch bedrijf dat plantaardige oliën en vetten splitst in vetzuren en glycerine. In Gouda worden halffabricaten gemaakt die worden gebruikt in onder andere zalfjes en crèmes, smeermiddel voor de scheepvaart en touchscreens.

De fabriek valt onder bevoegd gezag van de provincie Zuid-Holland. De taken die daarbij horen, worden uitgevoerd door DCMR Milieudienst Rijnmond.

Lees meer:

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Te weinig sociale huurwoningen in Nederlandse gemeenten: zo scoort Gouda”

Te weinig sociale huurwoningen in Nederlandse gemeenten: zo scoort Gouda

Ga naar “Bootje varen in Gouda: dit zijn de regels”

Bootje varen in Gouda: dit zijn de regels

Ga naar “Gouda weer in de ban van autobranden: 10e auto van het jaar brandt af”

Gouda weer in de ban van autobranden: 10e auto van het jaar brandt af

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Michael Kors zonnebril € 69,99”

Michael Kors zonnebril € 69,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Ariel wasmiddel vloeibaar en poeder tot 65% korting € 2,99”

Ariel wasmiddel vloeibaar en poeder tot 65% korting € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Corporate recruiter”

Corporate recruiter

 • STEF Nederland B.V.
 • Parttime

Topper

Ga naar “Teamleider”

Teamleider

 • Brokken & Zo XXL
 • Fulltime
Brokken & Zo dierenspeciaalzaak Gouda

Topper

Ga naar “indebuurt zoekt stagiairs!”

indebuurt zoekt stagiairs!

 • indebuurt Gouda
 • Stage

Topper

Ga naar “Medewerker(s) bediening”

Medewerker(s) bediening

 • De Kleischuur
 • Parttime
De KleischuurDe Kleischuur

Topper

Ga naar “Financieel (administratief) medewerker/accountant/controller/boekhouder”

Financieel (administratief) medewerker/accountant/controller/boekhouder

 • Randstad
 • Fulltime