Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat zijn toch die gele bloemen die overal zo uitbundig bloeien in de berm?

Door Eva van Dantzig 10 april 2020

De bermen in Gouda zien al een tijdje knálgeel. Langs de Hollandse IJssel bijvoorbeeld. Maar wat zijn die gele bloemen toch? En hebben we het al eerder zo uitbundig gezien? Tijd voor een biologieles.

Om met de laatste vraag te beginnen: ja, voorgaande jaren waren de bermen óók zo geel door deze bloemen. Misschien vallen ze nu extra op omdat er tijdje minder gemaaid werd. Dat was om de bijen optimaal te genieten van al die lekkere bloemetjes.

Raapzaad

De één vindt het bloemenpracht, de ander ziet het als onkruid, maar wij genieten eigenlijk wel van die vrolijke kleuren. Het is raapzaad, en wordt soms ook wel verward met koolzaad. Kan gebeuren, die twee lijken op elkaar en horen tot dezelfde familie. Raapzaad bloeit in het voorjaar. Maar omdat er ook altijd planten zijn die later opkomen, kun je het tot het einde van de zomer nog wel zien in de Goudse bermen.

Gezond

Raapzaad is eigenlijk een echte akkerplant, maar komt verwilderd steeds vaker voor in bermen. Het verspreidt zich makkelijk en heeft niet veel nodig om te kunnen groeien en bloeien.

Raapzaad wordt bijvoorbeeld gebruikt voor vogelvoer, maar er wordt ook olie van geperst. Dat is heel gezond omdat het heel veel onverzadigde vetten bevat, meer dan zonnebloem- of olijfolie. De koudgeperste versie heeft een nootachtige smaak en is geschikt voor dipsauzen en dressings. Er is een bak- en braadvariant die geschikt is voor bakken op hoge temperaturen.

Zo, weet je dat ook weer!


Lees ook:

Dit zijn de openingstijden van supermarkten in Gouda op Goede Vrijdag

Wil je op Goede Vrijdag - 10 april - nog even naar de supermarkt? Let dan even op: veel supermarkten...

Daten in coronatijd: 5 x leuke activiteiten die je wél nog kunt doen

Je hebt nét iemand ontmoet en wilt volop gaan daten met die leukerd, tot het coronavirus roet in het...

Coop supermarkt in Nieuwe Marktpassage is open en zo ziet de winkel eruit

Eindelijk is het zover, Coop supermarkt in de Nieuwe Marktpassage is open! Vrijdag 3 april konden de...

adv.