Tuinvogeltelling: waar zijn de Goudse merels gebleven?
Zat jij afgelopen weekend ook klaar met je verrekijker? Of heb je de Nationale Tuinvogeltelling gemist? Hoe dan ook, veel Gouwenaars hebben wel meegedaan! Opvallend is dat de merel bijzonder weinig geteld werd. Hoe kan dat?
Koolmees op nummer één
Uit de tuinvogeltelling blijkt dat het goed gaat met de koolmees, die werd bijna 534 keer geteld. Ook de huismus (404) en kauw (311) scoorden goed. De merel staat in Gouda op de zevende plaats.
Virus
De merel doet het landelijk helemaal niet zo slecht. De zangvogel staat in de top vijf. Maar in Gouda en voornamelijk Oost-Nederland is de vogel minder vaak gezien. De merel heeft het dus zwaar. En dit komt door een virus uit Afrika. Het Usutu-virus, overgebracht door muggen. In Duitsland doodde het virus in 2012 driehonderd merels. In de jaren daarna kwam het virus naar Nederland. En slaat de ziekte ook onder de merels in Gouda toe. Het herstel van de merel is nog niet in zicht.
Zieke merel herkennen
Een merel die is besmet met het virus is vaak gemakkelijk te herkennen. Ze zien er, ook als er veel voedsel aanwezig is, ongezond en verzwakt uit. Ze zijn makkelijk te benaderen, hebben een slordig verenkleed en zijn sterk vermagerd. Verder hebben ze evenwichtsstoornissen en kunnen ze soms moeilijk vliegen. Na twee tot drie dagen zijn ze dood. De verwachting is dat merels uiteindelijk immuniteit tegen het virus zullen ontwikkelen. (bron: Vogelbescherming)
