Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kittens bij afval gedumpt in Gouda: ‘Ik snap niet dat iemand dit kan doen’

Door Kirsten Spooren 27 mei 2020

Elk jaar worden er erg veel kittens gedumpt in Gouda. Zo werden er in het eerste half jaar van 2019 al meer dan 130 kittens gevonden. Afgelopen dinsdagavond (26 mei) was het weer zover: in de buurt van Plus van Ee aan de Herenstraat werden twee kittens gevonden in een plastic tas, gedumpt bij het vuilnis. “Gelukkig heb ik – of eigenlijk mijn hond – ze op tijd gevonden en ze maken het nu goed”, vertelt Marijke de Jong. 

Marijke was net haar hond aan het uitlaten, toen ze de beestjes vond. “Mijn hond Kruimel deed heel vreemd en wilde niet luisteren. Hij deed zo eigenwijs en bleef maar aan de zak snuffelen. Ik ben toen gaan kijken en vond de twee kittens. Ik dacht eerst dat ze dood waren, maar ik heb ze toch opgepakt en meteen mee naar huis gebracht. Ze waren ijskoud, maar toen zag ik dat er nog leven inzat.”

Moederpoes

Het toeval wil dat Marijke thuis een poes heeft die zelf net kittens heeft gehad. “Thuis heb ik ze meteen bij de moederpoes gelegd en zij ging ze meteen verwarmen en verzorgen. Ze gingen niet direct drinken, maar ondertussen doen ze dat wel. Ik heb daarna netjes de politie en stichting Zwerfkatten ingelicht en besloten dat ik ze zelf groot ga brengen. Wanneer ze oud genoeg zijn, ga ik zelf een huisje voor ze zoeken.”

“Dit is gewoon niet te bevatten”, zegt Marijke, hoorbaar boos en verbaasd. “Ik snap niet dat iemand dit doet. Als je geen kittens wilt, laat dan je kat helpen of neem geen vrouwtjeskat! En je pleurt ze niet gewoon bij het vuilnis. Er zijn genoeg plekken waar je kittens heen kunt brengen. Dit is gewoon dierenmishandeling en daar staat een straf voor. Ik ben blij dat ik ze op tijd heb gevonden, of eigenlijk: dat Kruimel ze op tijd heeft gevonden.”

Strafbaar

Naast dat het ethisch gezien not done is om je huisdier zomaar te dumpen, is het inderdaad ook nog eens strafbaar. Je huisdier dumpen valt namelijk onder dierenmishandeling. De wettekst van artikel 2.2 lid 8 van de Wet dieren (WD) luidt: ‘Het is houders van dieren verboden aan deze dieren de nodige verzorging te onthouden’. Het dumpen van je huisdier betekent dat je er niet meer voor zorgt en je dus strafbaar bent, aldus de Dierenpolitie.

De maximale straf die kan worden opgelegd voor dierenmishandeling (artikel 2.1 lid 1 WD) en dierenverwaarlozing (artikel 2.2 lid 8 WD) is een gevangenisstraf van drie jaar of een geldboete van € 19,500 (artikel 8.12 lid 1 WD). Dat is dus flink duurder dan de afstandskosten van het dierenasiel. Daarnaast is er ook nog een bepaling in het Wetboek van Strafrecht (artikel 350 lid 2) die het opzettelijk doden, beschadigen, onbruikbaar maken of wegmaken van een dier dat (gedeeltelijk) van een ander is strafbaar stelt. Op overtreding van dit artikel staat dezelfde straf als voor overtreding van de Wet Dieren, te weten: een gevangenisstraf van maximaal drie jaar of een geldboete van maximaal € 19,500,-.

Voorkomen is beter dan genezen

Wat de reden dus ook is om van je huisdier af te willen: breng het beestje naar het asiel. Zo weet je zeker dat je huisdier goed verzorgd wordt én in de toekomst een lief nieuw baasje krijgt. In Spijkenisse is ook een Noodloket waar mensen in noodgevallen afstand kunnen doen van hun huisdier.

En katteneigenaren: steriliseer je poes en castreer je kater. Dit voorkomt zo veel problemen en onverwachtse nestjes met kittens die je eigenlijk niet wil. Voorkomen is beter dan genezen. Dieren die uit het asiel komen, zijn altijd gesteriliseerd of gecastreerd.


Lees ook...

Bizar: in Gouda zijn er dit jaar al 136 kittens gedumpt. Dit is de straf voor het achterlaten van je huisdier

De vakantieperiode komt eraan en Dierenopvangcentrum Gouda moet steeds meer katten en honden opvange...

adv.