Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit weekend gaat de zomertijd in: hoe doen ze dat met de klok van de Sint Jan?

Door Kirsten Spooren 26 maart 2020

Je zou het bijna vergeten door al het coronanieuws van de afgelopen weekend, maar binnenkort gaat de zomertijd weer in. De klok wordt in de nacht van zaterdag 28 maart om 02.00 uur vooruit gezet, al mag-ie van ons ook wel twee maanden vooruit gezet worden 😉 

In het voorjaar wordt de klok een uurtje vooruit gezet. Ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok dus VOORuit. Zo kun je eenvoudig onthouden of je dus een nachtje korter of langer slaapt. Voor wie er nu gaat zitten rekenen: dat wordt dus een uurtje eerder uit bed maandagochtend.

De klok van de Sint Janskerk

Op je iPhone gaat jouw klok automatisch een uur vooruit en de klok aan de muur verzetten is ook niet heel ingewikkeld. Maar ja, de klok op de Sint Janskerk moet toch ook echt een uurtje vooruit. Wordt dit met de hand gedaan of gebeurt dit automatisch?

“Dit gebeurt niet met de hand, maar automatisch. Het uurwerk van de kerk wordt met een elektromotor één uur vooruit gezet dit weekend”, vertelt Jaap van Rijn, coördinator van de Sint Janskerk. Oké, so far so good, maar hoe werkt dat nou precies? We gingen op zoek naar iemand die hier echt alles vanaf weet.

Satelliet in Duitsland

De klok op de Sint Janskerk vooruit zetten (en in de winter dus weer achteruit), betekent dus niet dat er omhoog geklommen moet worden. Koninklijke Eijsbouts, ’s werelds grootste klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken, is verantwoordelijk voor het onderhoud van het uurwerk en de luidklokken. We pakten de telefoon en vroegen ze, hoe werkt dat nou eigenlijk?

“De elektromotor die zich in het uurwerk bevindt krijgt iedere minuut een stroompuls. Die puls krijg het uurwerk vanuit een satelliet die in Duitsland is gevestigd, ook wel DCF genoemd. Als de zomertijd ingaat krijgt de klok iedere 9 seconde een extra puls, waardoor hij versnelt loopt en dus uiteindelijk een uur naar voren gaat. Als de wintertijd ingaat, krijgt de klok tussen 03.00 en 04.00 uur een uur lang geen pulsen. Hierdoor staat de klok een uur stil en loopt hij dus automatisch weer goed”, vertelt Joep van Brussel van Eijsbouts.

Aha, duidelijk. Vergeet dus zelf ook niet je klokken te verzetten, want zelfs thuiswerken is geen excuus om te laat te komen maandagochtend 😉


Lees ook...

Terug in de tijd: dit is het verhaal achter de Sint Janskerk van Gouda

De Grote of gewoonweg Sint Janskerk: hoe je hem ook noemt, het kerkgebouw is hét icoon van Gouda. Ze...

Zo ziet de klim naar het waanzinnige uitzicht van de Sint Janskerk eruit

We voelen ons een beetje als Quasimodo, terwijl we al klimmend en klauterend naar de top van de Sint...

Meer over

Opmerkelijk

adv.