Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De horror (voor velen): een spinneninvasie in Gouda

Door Eva van Dantzig 22 september 2020

Als je bang bent voor spinnen zijn dit ongetwijfeld zware tijden voor je. Zo’n dikkerd die in één nacht tijd precies voor je voordeur een web heeft gesponnen. Tja, op iedere vierkante meter zit er wel eentje in deze septembermaand! Waarom zijn er nu zoveel spinnen?

Het viel ons op: je kunt geen plantsoen door of je hebt weer zo’n lekker plakkend web in je gezicht, soms inclusief kriebelbeest dat in je nek kruipt. Ook is het druk op zolder en in de kelder, en misschien heb je al per ongeluk een spin ingeslikt terwijl je lag te snurken. Waarom zien we nu juist veel meer spinnen? In de lente is het paartijd. De jonkies zijn in de herfst groot en vallen meer op. En dan zoeken ze binnen een plekje op, omdat het kouder wordt.

Dikke kruisspin

Geldt ook voor de kruisspin, die als een ware ‘plaag’ overal lijken op te duiken. Toch zijn ze er het hele jaar, vertelt bioloog en spinnenexpert Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten. “De kruisspin is vroeg in het voorjaar geboren, heeft de hele zomer door gegeten en is nu groot. Vrouwtjesspinnen kunnen doorgroeien tot ze zo’n 17 millimeter groot zijn.”

Een enkeling is er bang voor, maar eigenlijk zijn de beestjes hartstikke nuttig. Ze vangen namelijk insecten, net als zwaluwen en vleermuizen. “Insecten vormen de basis van de ecologische wereld”, vertelt ecoloog Jan Doevendans. “Daar haken spinnen op in. Ze worden mede door hen onder controle gehouden. Anders waren er veel te veel van.”

Spinnen in Gouda

Het is natuurlijk zonde als we al die mooie beestjes zomaar ongezien aan ons voorbij laten gaan. Daarom zijn we op zoek naar foto’s van spinnen die jij in Gouda bent tegengekomen! Heb je er eentje? Mail deze dan naar ons of post ‘m op facebook onder dit bericht. Good luck!


Lees ook:

Goudse Saar en Francis doen mee aan Heel Holland Bakt Kids

Na zeven seizoenen krijgt het populaire bakprogramma Heel Holland Bakt ook een kindereditie. Kindere...

Plan voor drie woontorens in Bloemendaal krijgt veel kritiek: ‘Het is belachelijk’

De plannen voor drie woontorens op de plek van garage Van Loon in Bloemendaal stuiten op groot verze...

Zoek de verschillen: deze oude foto’s laten zien hoe erg Gouda is veranderd (of juist niet)

Het is altijd leuk om oude foto's te zien van onze geliefde stad. Gouda is door de jaren heen flink ...

adv.