Omstreden ambassadeur krijgt titel Ere Waegemeester, maar waarom eigenlijk?

Door Kirsten Spooren 4 april 2019

Traditiegetrouw wordt tijdens de eerste Kaasmarkt van het seizoen de titel Ere Waegemeester van Gouda uitgereikt, een lokale onderscheiding ter promotie van Gouda als kaasstad. Vandaag – 4 april – wordt deze titel toegekend aan de omstreden Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Dat terwijl zijn waarden haaks staan op die van de stad. Maar waarom krijgt hij deze titel eigenlijk?

Pete Hoekstra houdt er behoorlijke conservatie ideeën op na. Zo is de ambassadeur tegen abortus en het homohuwelijk en voor de doodstraf. Ideeën die niet rijmen met het verdraagzame karakter van Gouda, zo klinkt het in de stad. Nadat Gouda een jaar lang in het teken stond van het ‘Roze jaar’ in 2018, is deze benoeming op zijn zachtst gezegd een beetje vreemd.

Promotie voor de stad

De gemeente heeft zelf Pete Hoeksta voorgedragen, met als argument dat Hoekstra goed kan zijn voor de promotie van de stad. “Pino van Sesamstraat heeft meer voor Gouda betekend dan Hoekstra,” zegt VVD-fractievoorzitter Ronald Verkuijl. “Dat zeg ik gekscherend, maar met een serieuze ondertoon. Dan weet ik meer kandidaten. Vraag Famke Louise (zangeres, red.). Dan weet je zeker dat de hele Markt vol staat. Max Verstappen kan ook.””

De gemeente Gouda laat in een reactie aan het AD weten: ”De heer Hoekstra is ambassadeur van Amerika en vanuit die rol kan hij voor mooie, internationale promotie voor Gouda en de kaasmarkt zorgen.”

Een onderscheiding voor Pete Hoekstra, goed idee? Op het AD kun je via een poll jouw mening geven (premium) >>>

Meer over

Nieuws

adv.