Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Oh nee! Groene Hart Ziekenhuis staat op de laatste plaats in de Ziekenhuis top 100

Door Eva van Dantzig 8 november 2019

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda staat op de laatste plaats in de ranglijst van streekziekenhuizen in de AD Ziekenhuis Top 100. In totaal zijn veertig streekziekenhuizen vergeleken op onderdelen als toezicht op medicijngebruik, wachttijden, resultaten van operaties en eventuele complicaties. De gegevens zijn door de ziekenhuizen zelf aangeleverd bij de inspectie. Zo meldt het AD.

Het Goudse ziekenhuis – in 2015 nog op de vijfde plaats – scoort minder goed dan gemiddeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om het controleren van de medicatie bij opname van patiënten. Een goed overzicht van wat patiënten slikken kan problemen tijdens en na de opname voorkomen. Ook zijn er naar verhouding veel complicaties na het verwijderen van de galblaas en ligt het percentage patiënten met knieletsel dat binnen een jaar opnieuw geopereerd moet worden aan dezelfde knie hoger dan gemiddeld. Verder zijn de wachttijden voor sommige patiënten met een vernauwde halsslagader te lang. Snel ingrijpen kan een herseninfarct voorkomen.

Zorg nog beter maken

Het Goudse ziekenhuis haalt wel veel punten als het gaat om het plaatsen van een knie- of heupprothese, het verwijderen van amandelen en staaroperaties. De Raad van Bestuur van het GHZ betreurt de laagste positie in de AD Ziekenhuis Top 100 en stelt dat het ziekenhuis patiënten dagelijks goede zorg biedt. “Daarbij is er continu aandacht voor hoe we onze zorg nog beter kunnen maken. Dit zal volgend jaar ook zichtbaar zijn in de AD-lijst.”

Lees hier de reactie van Het Groene Hartziekenhuis >

De Ziekenhuis Top 100

Het AD is elk jaar druk bezig om de Ziekenhuis Top 100 samen te stellen. De ziekenhuis top 100 maakt onderscheid tussen algemene- of streekziekenhuizen en topklinische ziekenhuizen. De journalisten kijken naar 33 criteria die iets zeggen over het niveau van de zorg, zoals toezicht op medicijngebruik, uitkomsten van veelvoorkomende of juist heel complexe operaties, de kwaliteit van de verpleging of tijdige start van een behandeling. De krant toetst ziekenhuizen in heel Nederland door middel van openbare cijfers en geeft patiënten de kans om de ziekenhuizen bepaalde keurmerken toe te kennen. Meer over hoe deze top 100 gemaakt wordt, lees je hier.

Lees het hele artikel op AD.nl

Lees ook:

Sint Jozef Ziekenhuis Gouda

Dit gebeurt er met het oude Sint Jozef ziekenhuis in Gouda

Er wordt al een tijd flink gesloopt aan de Graaf Florisweg in Gouda waar voorheen het Sint Jozef zie...
hotspots gouda

Niels over zijn Gouda: ‘Soms drink ik gewoon een kopje koffie in het ziekenhuis’

De beste tips komen van de locals. Want wie in een stad leeft, weet de allerleukste plekken. Deze we...

Update: Verbouwing Coop supermarkt in Nieuwe Marktpassage eindelijk begonnen

De plannen voor een Coop supermarkt in de Nieuwe Marktpassage zijn al een tijdje bekend, maar toch g...

adv.