Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Minder herrie: vliegroute boven Gouda wordt verlegd

Door Eva van Dantzig 24 maart 2020

Er is de laatste jaren veel geklaagd over het aantal vliegtuigen boven onze stad. Dit kwam door de vertrekroute vanaf de Kaagbaan (KUDAD) op Schiphol. De Omgevingsraad van Schiphol heeft nu positief advies gegeven voor het verleggen van de vertrekroute naar het oosten.

De nieuwe route loopt daardoor niet meer over Bodegraven. Ook het aantal vliegtuigen dat over Reeuwijk-Brug en Gouda vliegt wordt hierdoor minder.

Overlast in het Groene Hart nam toe

In 2014 deed de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een voorstel om de vertrekroute vanaf de Kaagbaan iets naar het oosten te verleggen, zodat de route niet over woningen gaat. Dit verzoek werd in 2016 afgewezen. Hierdoor nam de overlast in het Groene Hart toe. In 2018 is het verzoek door een inwoner van Bodegraven in samenwerking met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk onder de aandacht gebracht bij minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

De minister schreef een brief aan de Omgevingsraad Schiphol met het verzoek het voorstel van Bodegraven-Reeuwijk te heroverwegen. Hierdoor werd er een nieuw onderzoek gedaan, waaruit bleek dat de zogenaamde geluidscontour in de loop van de tijd steeds verder richting Bodegraven is opgeschoven.

Nauwelijks gevolgen voor luchtvaart en andere gemeenten

Het verleggen van de route heeft bijna geen gevolgen voor andere omringende gemeenten of voor de luchtvaart. Daarom heeft het regioforum nu wel ingestemd met het verleggen van de route. “Dit is de eerste cruciale stap in het daadwerkelijk verleggen van de route waar ik erg blij mee ben”, zegt wethouder Jan Leendert van den Heuvel. “Het Luchthavenverkeersbesluit moet nu worden aangepast en daarna zal Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) de nieuwe route implementeren. Onduidelijk is nog hoe lang dat precies gaat duren. We zijn er dus nog niet, maar we gaan er komen. Samen met Gouda blijven we ook werken aan het verleggen van de vertrekroute vanaf de Aalsmeerbaan.”

Bron: Digitale Bodegraafse Krant


Lees ook:

Riverdale en negen andere evenementen die nu niet doorgaan in Gouda

Alle evenementen en samenkomsten in Gouda worden tot 1 juni verboden, óók die met minder dan honderd...

Oproep: laat jouw woning zien in een virtuele editie van ‘binnenkijken bij’

Eén van onze favoriete rubrieken op indebuurt is 'binnenkijken bij', waarbij we binnengluren bij and...

Opening Coop supermarkt Nieuwe Marktpassage uitgesteld

We wachten er al een tijdje op: de Coop supermarkt in de Nieuwe Marktpassage. De supermarkt zou op d...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.