Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meldingen van (geluids)overlast in Gouda zijn flink gestegen: dit zijn de cijfers

Door Eva van Dantzig 25 september 2020

Je kent het wel: je loopt langs het station en je wordt begroet met harde muziek en een groep rondhangende jongeren. Afgelopen zomer kwam dit steeds vaker voor en werd meer jeugdoverlast gemeld. Onder jeugdoverlast schaart de politie elke melding waarbij wordt geklaagd over jeugd, zoals hangjeugd of geluidsoverlast. Baldadigheid of vandalisme valt daar niet onder. Misschien heb jij de politie in Gouda hier ook weleens over gebeld?

In juni, juli en augustus werd landelijk ruim 43.000 keer geklaagd over jongeren. Vorig jaar stond de teller in dezelfde maanden op ruim 25.000 meldingen. Dat blijkt uit recente cijfers van de politie. Ook in Gouda nam de overlast toe.

Waar er in de zomer van 2019 ‘maar’ 180 meldingen werden gedaan van jeugdoverlast, is dat getal in de zomer van dit jaar flink gestegen. De politie kreeg in totaal deze zomer 345 melding. Dat is een flinke stijging.

Grafiek

In onderstaande grafiek zie je het aantal meldingen van jeugdoverlast in Gouda van de zomer in 2017 tot zomer in 2020.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Meer burenruzies en geluidsoverlast

In de coronamaanden werd ook vaker melding gemaakt van burenruzies en geluidsoverlast, schreef de NOS in juli. Daarom gingen wijkagenten vaker de straat op. Geweld tegen handhavers en politie nam toen ook al toe. Dat zou volgens Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie, komen door het korte lontje dat mensen tijdens de coronacrisis hebben.


Lees ook:

Veel jongerenoverlast in Goverwelle: ‘Ze voelen zich onveilig en bedreigd’

Bewoners in de wijk Goverwelle ervaren al enkele maanden veel overlast van jongeren. Het gaat onder ...

adv.