Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe ga je om met social media? Dat leren jongeren en hun ouders bij Het Lyceum in Gouda

Aangeboden door CSG De Goudse Waarden 8 november 2019

Jongeren groeien tegenwoordig op met een smartphone in hun hand. Ze zijn 24/7 bereikbaar en ze kennen alle ins en outs van het internet. Tenminste dat is wat veel jongeren denken, maar in de praktijk blijkt dit flink tegen te vallen. Daarom organiseert Het Lyceum op woensdag 13 november een collegetour over dit onderwerp voor haar leerlingen.

Nog even snel een appje beantwoorden, het nieuws checken of even door je Instagramfeed scrollen. Ongemerkt zitten jongeren – maar ook ouderen – per dag uren op hun smartphone en het internet. Dit is niet per se negatief, want online leer je over nieuwe dingen, kun je makkelijk afspraken maken of ontmoeten sommigen zelfs hun grote liefde. Maar er zit ook een andere kant aan: weinig slaap, slechter wordende ogen en last van je nek. Ook ervaringen met het misbruik maken van foto’s of andere informatie en zaken als grooming en fakenews zijn helaas een realiteit. Het is van belang om ook eens ‘uit’ te kunnen staan. Dat is dan ook precies waar het tijdens de collegetour over gaat.

Tekst gaat verder onder de foto.

CSG De Goudse Waarden
©CSG De Goudse Waarden

Mediawijsheid voor jongeren én ouders

Het Lyceum (school van CSG De Goudse Waarden) in Gouda doet in de week van 11 tot en met 15 november mee aan de landelijke Week van de mediawijsheid. In die week worden er allerlei activiteiten georganiseerd om hierbij stil te staan. Tijdens de collegetour voelen leerlingen ook wethouder Corine Dijkstra aan de tand over haar visie op mediagebruik en haar gedrag op social media.

Tijdens de lessen wordt er door docenten ook aandacht besteed aan hoe leerlingen omgaan met social media en internet. Denk hierbij aan: hoe ga je met elkaar om via social media, hoe ziet jouw profiel eruit op het internet en wat is grooming (digitaal kinderlokken). En niet alleen de leerlingen worden hierbij betrokken, ook de ouders doen mee. Leerlingen uit het vierde leerjaar gaan aan de slag met Fake news.

Ouders en mediawijsheid

Voor veel ouders is het een hele zoektocht naar hoe ze om moeten gaan met het internetgebruik van hun kind. Want heb je eigenlijk wel in de gaten wat ze allemaal doen, zien en versturen? En wat is ‘normaal’? Deze vragen en vele andere worden samen met Ivo Wouters, expert op het gebied van mediawijsheid, behandeld tijdens een themabijeenkomst voor ouders.

Wil je meer informatie over mediawijsheid? Kijk dan hier >>>


Meer over CSG De Goudse Waarden ontdekken?

CSG De Goudse Waarden middelbare scholen

Geopend09:00 - 18:00

Kanaalstraat 31, Gouda

Bekijk meer:middelbare scholen

Lees ook:

married at first sight

Hoe is het nu met de Goudse Monique uit Married at First Sight? ‘Ik kreeg zoveel bagger over mij heen op social media’

Wat een heerlijke televisie was het weer. Afgelopen zondag was de laatste aflevering van Married at ...
de speld gouda

Lachen: 6 x de satirische website De Speld over Gouda

Wie de website De Speld niet kent, leeft wel een heel klein beetje onder een steen. We lachen ons da...
rumag in Gouda

Hilarisch! RUMAG was weer in Gouda en vroeg Gouwenaars naar hun bijnaam

RUMAG - bekend. van. de. grappige. teksten. - was in Gouda voor een straatinterview. Ze vroegen Gouw...

adv.