Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het is definitief: waterpeil Goudse binnenstad gaat toch 25 centimeter omlaag

Door Eva van Dantzig 29 oktober 2020

Met twintig stemmen voor en acht stemmen tegen werd op woensdag 28 oktober het plan aangenomen door de Goudse gemeenteraad. Dat betekent dat de waterpeilverlaging van 25 centimeter voor het laagste deel van de Goudse binnenstad door gaat.

Met de verlaging van het waterpeil wil Gouda de overlast in het laagste deel van de binnenstad beperken. Bij hevige regenbuien loopt het water de huizen binnen. Het kan niet weg omdat het grondwater zo hoog staat. Een aantal bewoners heeftook last van optrekkend vocht door de hoge waterstand.

Meningen zijn verdeeld

Niet iedereen is hier blij mee. De verlaging deed de afgelopen tijd nogal wat stof opwaaien. Zo zien De Wateralliantie en bewoners van het Regentesseplantsoen liever een verlaging van 10 centimeter voor de hele binnenstad. Bewoners van de Raam wilden ook graag een verlaging, maar wonen buiten het gebied. Andere centrumbewoners zien de 25 centimeter verlaging liever vandaag dan morgen.

Voorbereiding

De verlaging verloopt in stappen van vijf centimeter per jaar en begint in 2024. Dit omdat nog wat voorbereiding nodig is. Zo moet bijvoorbeeld de Turfmarkt afgedamd worden, waardoor deze tijdelijk afgesloten wordt.

Volgens wethouder Hilde Niezen (GroenLinks) is de verlaging niet onomkeerbaar. “Mocht het fout gaan, dan kunnen we altijd weer pas op de plaats maken, bijvoorbeeld door het peil weer omhoog te zetten.”

Invloedsgebied

Ze verlagen het waterpeil en de riolering die op de kaart hieronder is aangegeven stap voor stap. Het blauwe gebied laat het gebied zien waar als gevolg daarvan het grondwaterpeil kan dalen. De daling neemt af naarmate de afstand van het oppervlaktewater en/of de riolering toeneemt.

©Gemeente Gouda

Lees het hele artikel op AD.nl >>>


Lees ook:

Wateroverlast binnenstad kan sneller aangepakt worden dan gedacht

Er is veel om te doen, bodemdaling en wateroverlast in de binnenstad van Gouda. Dat er iets gedaan m...
achter de vismarkt

Foto’s: 5 x deze straten in Gouda hadden vroeger een gracht

Gouda is een echte waterstad en we hebben prachtige grachten die het stadsaanzicht een sprookjesacht...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.