Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heftig, Gouda staat in de top 3 van meest luidruchtige gemeentes van Nederland

Door Kirsten Spooren 24 september 2019

Waar een kleine stad groot in kan zijn? Nou, in geluidsoverlast blijkbaar. Uit onderzoek van het KRO-NCRV-programma De Monitor blijkt dat Gouda in de top drie staat als het gaat om de meest luidruchtigste steden. Opvallend detail: we staan zelfs boven Rotterdam in de lijst. Alleen Utrecht en Hilversum scoren hoger. 

Samen met datajournalistiek platform Pointer is de geluidsbelasting in alle Nederlandse gemeenten gemeten. Daaruit blijkt dat 17 procent van de bewoners in Gouda wordt blootgesteld aan niveaus van 55 tot 60 decibel per dag. Dat maakt Gouda, in vergelijking met andere gemeenten, één van de meest lawaaiige plekken van Nederland. Utrecht staat op de eerste plaats, gevolgd door Hilversum. Op de vierde plaatst staat Rotterdam. Amsterdam staat opvallend genoeg in de middenmoot en de minste geluidsoverlast wordt gemeten in Almere.

‘Onverantwoord hoog’

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft onlangs nieuwe normen voor geluid van wegverkeer opgesteld die ervoor moeten zorgen dat overdag en ‘s nachts minder lawaai wordt gemaakt. Burgers mogen niet worden blootgesteld aan meer dan gemiddeld 53 decibel (db) per etmaal en 45 db in de nacht. Volgens De Monitor wordt één op de drie Nederlanders dagelijks blootgesteld aan niveau’s die volgens de WHO ‘onverantwoord hoog’ zijn.

Dit staat in schril contrast met de nieuwe omgevingswet. Daarin staat dat er in de toekomst woningen mogen worden gebouwd bij wegen waar het geluidsniveau 70 decibel is. Er wordt namelijk verwacht dat het geluidsniveau op termijn, door de komst van stillere voertuigen, weer lager wordt.

In Nederland worden zo’n 80 duizend mensen ernstig in hun slaap verstoord en gaan er circa 80 mensen eerder dood door verkeerslawaai, blijkt uit gegevens van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) en deskundigen van de GGD. Lawaai kan dus daadwerkelijk gevaarlijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld een hartaanval krijgen. Er zijn zelfs schattingen dat er in Europa jaarlijks 12.000 mensen het loodje leggen door geluidsoverlast.

Verkeer

In het onderzoek is vooral gekeken naar geluidsoverlast van verkeer rondom snelwegen. In Gouda leveren de bewoners langs drukke/lawaaiige wegen jaarlijks 49 gezonde levensjaren in. Dat komt neer op een ziektelast van € 3.401.548 per jaar. Opvallend is dat de geluidsoverlast ’s nachts flink minder wordt. We gaan dan van 17 procent naar 8 procent. Dit zou kunnen komen omdat het verkeer op de wegen in en rondom Gouda s’ nachts relatief stil ligt.

Lees ook…

festival gouda

Heel Gouda kon meegenieten: stond de muziek van The House Fabrique festival te hard?

Heb jij ook zo genoten van de muziek zaterdag 21 september? Zelfs zonder ticket kon heel Gouda meelu...

adv.