Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Goudse horeca zet zich in voor vluchtelingenkamp Moria: ‘Alle hulp is hard nodig’

Door Kirsten Spooren 17 september 2020

Een week na de verwoestende brand in het vluchtelingenkamp Moria, slapen migranten nog steeds in tenten langs de weg. “Er liggen 13.000 vluchtelingen op straat zonder voedsel, beschutting en veiligheid. Er liggen baby’s van tien weken oud, weeskinderen, alleenstaande jongeren, oude mensen en ga zo maar door. Stel je voor dat al deze mensen op de Markt van Gouda zouden liggen. Kippenvel!”, vertelt Nachtburgemeester Malou Dusseldorp. Samen met horecaman Ton Vergeer en Sandra van Herk is zij de actie Make Money for Moria gestart. “We willen samen met de Goudse horeca zo veel mogelijk geld ophalen voor deze mensen.”

De situatie op Lesbos is al jaren een tikkende tijdbom. Het vluchtelingenkamp was gebouw voor drieduizend mensen, maar dit werden er 13.000. Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen aan. Moria wordt ook wel de Hel van Europa genoemd, want een doorstroom naar het vasteland is er niet en de omstandigheden zijn weinig humaan te noemen. Weinig eten, geen hygiëne, te weinig medische hulp. “Gemiddeld zitten de mensen twee jaar vast in het kamp en dat allemaal alleen, omdat je moest vluchten voor oorlog, geweld, armoede en je kind een veilige plek wilt bieden om op te groeien. Het is de hoogste tijd dat wij met elkaar op staan voor deze mensen”, vertelt Malou.

High tea of bierproeverijen

Om de vluchtelingen te kunnen helpen, bedacht het drietal afgelopen weekend de benefietactie. Het doel is om zoveel mogelijk horecagelegenheden in Gouda over te halen om in de week van 28 september tot 3 oktober iets te organiseren om geld op te halen.

‘Natuurlijk zit de horeca niet in een ideale situatie, maar nog altijd beter dan in Moria’

“Helaas kunnen we in verband met corona niet zo groots uitpakken als dat we eigenlijk zouden willen, maar er zijn genoeg mogelijkheden om toch wat doen. Denk aan een wijnproeverij, pubquiz, bingo, lunch, huiskamerconcert, een veiling, bierproeverij, benefiet diner of een high tea etc. Het hoeft niet veel te kosten maar de opbrengst kan groots zijn.”

Donatie

Goudse horeca kan zich aanmelden bij Ton Vergeer om mee te doen. “Natuurlijk zit de horeca niet in een ideale situatie, maar zolang er nog een bed is om in te slapen, gaat het beter dan in Moria.” Zelf doet hij ook mee met BarBier en de Tapperij. “Bij BarBier heb ik een Syrische kokkin, die ik heb gevraagd of ze een menu in elkaar kan draaien voor 25 euro. Dan betaal ik de inkoopkosten en wanneer veertig mensen daar gebruik van maken halen we duizend euro op. Wat ik bij De Tapperij ga doen weet ik nog niet, wellicht een bierproeverij”, vertelt hij aan het AD (premium).

‘Misschien kunnen we er toch nog een leuk bedrag van maken’

Er hebben zich al enkele horeca aangemeld voor de actie. “Ook dit is maar een druppel op een gloeiende plaat, maar als de actie meer gevolg krijgt, kunnen we er misschien toch nog een leuk bedrag van maken.”

Kleinschalige organisatie

De opbrengst van deze actie gaat naar een kleinschalige organisatie op Lesbos. “Home for all is opgezet door het Griekse stel Nikos en Katerina. Voordat de vluchtelingen op Lesbos kwamen hadden ze een klein restaurantje waar voornamelijk locals en toeristen kwamen. Vanaf het moment dat de eerste vluchtelingen stroom Lesbos binnen kwam hebben ze langs het water gestaan om mensen uit het water te trekken en te voorzien van eten en droge kleding.”

“Ook hebben ze hun restaurant omgetoverd tot een plek waar locals, vrijwilligers en vluchtelingen gezamenlijk konden komen eten (voor de vluchtelingen nog steeds gratis). We hebben bewust voor deze kleine organisatie gekozen, omdat we zeker zijn dat het geld goed terecht komt.”


Lees ook...

Kritiek op heringericht Kleiwegplein: stoplicht fietsers en auto’s tegelijkertijd groen

De gemeente richtte in het eerste weekend van september het Kleiwegplein opnieuw in. Het kruispunt i...

Nieuwe coronacijfers: zoveel besmettingen zijn afgelopen week in Gouda vastgesteld

Het landelijke aantal geregistreerde coronabesmettingen loopt op met 8.265 besmettingen, waarvan 28 ...

adv.