Bouw zorgvilla’s op Bolwerk gaat beginnen: ‘Volgende week gaan er hekken om het terrein’
Na jaren stilte op het braakliggende terrein van het Bolwerk komt er nu schot in de zaak. Alle bezwaren tegen...
Zie jij door de vezels het glas niet meer? Wij ook niet. Er is de laatste tijd veel te doen over glasvezels in Gouda, want twee aanbieders leggen in een recordtijd kabels aan. Op zich niks mis mee, want met glasvezel krijgen we supersnel internet, maar de aanleg loopt chaotisch. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.
Wat is een glasvezelkabel eigenlijk?
Glasvezel is zo dun als een haar, gemaakt van een speciaal soort glas. Informatie via zo’n glasvezel wordt op een snelle en betrouwbare manier verzonden met behulp van laserlicht.
Omdat informatie met een zeer hoge snelheid verzonden wordt, krijg je dus sneller internet. Signalen zoals tv, telefoongesprekken en up- en downloads via internet werken dus beter en sneller wanneer het via een glasvezelkabel loopt.
“Grootste voordeel van glasvezel is uiteraard het snelle internet”, legt Joris Jansen, journalist bij tech-website Tweakers, uit aan het AD (premium). “Helemaal bijzonder aan glasvezel is dat de download- en uploadsnelheid even snel zijn. Andere internetkabels hebben dat niet.”
Waar komen deze glasvezelkabels te liggen in Gouda?
Momenteel is er een vergunning afgegeven voor de wijken Goverwelle, Plaswijck en Bloemendaal. Deze kabels worden gelegd door DELTA Fiber. KPN heeft een vergunning om in de wijken Korte Akkeren en de binnenstad glasvezelnetwerk aan te leggen. Hier hebben bewoners begin januari bericht over gehad van KPN.
Nieuwbouwwijken zoals Westergouwe en Middenwillens hebben al een glasvezelnetwerk.
Wanneer worden de glasvezelkabels aangelegd?
In sommige straten zijn er door DELTA Fiber al kabels aangelegd. Het gaat hier om straten in de wijken Plaswijck, Bloemendaal en Goverwelle.
KPN wil in juli starten met het leggen van de glasvezelkabels in de binnenstad en Korte Akkeren. Daar blijft het echter niet bij, want KPN gaat samen met netwerkbeheerder Rekam nog meer straten openbreken, dit keer in de wijken Plaswijck, Bloemendaal en Goverwelle. Dat betekent dat deze straten nog een keer opengebroken gaan worden. Ze willen in het voorjaar starten met het aanleggen van glasvezelkabels en naar verwachting zal dit tot het najaar duren.
Waarom worden er in sommige buurten en straten twee keer glasvezelkabels aangelegd?
Dit komt omdat de twee glasvezelaanbieders los van elkaar opereren. Een poging tot samenwerking tussen de twee concurrenten, liep uit op niets. De planningen waren niet op elkaar aan te sluiten. De gemeente kan hier weinig aan doen, omdat de gemeente volgens de Communicatiewet niet mag verhinderen dat er glasvezelkabels worden aangelegd.
Moeten bewoners betalen voor het aanleggen van een glasvezelkabel?
Nee, het aanleggen en aansluiten is gratis. Als bewoner dien je wel eerst toestemming te geven aan KPN voor het aanleggen bij jou voor de deur. Zeg je nu nee en wil je even later toch wel glasvezel, dan zijn daar wel kosten aan verbonden.
Waar kan ik terecht met mijn vragen?
Op de website van de gemeente vind je meer informatie over de glasvezelkabels. Ook op de website van KPN kun je meer lezen hierover. Je kunt hier ook de status controleren en toestemming voor de aanleg geven. Inwoners hebben ook een uitnodiging gehad voor een glasvezelinformatieavond van KPN. Deze vindt plaats op donderdag 23 januari van 17.00 tot 20.00 uur in Gouwestein (van Bergen IJzendoornpark 7).
In onze gids
Populaire rubrieken