Mysterie opgelost: dit is het verschil tussen een kerk, kathedraal en basiliek
Iedere stad, dus ook Gouda, heeft er wel eentje: een kerk. Alleen niet iedere stad heeft een basiliek. Verschillende steden…
Heb jij ook het idee dat er steeds meer elektrische auto’s rijden in Gouda? En zie je ook steeds meer laadpalen in onze stad? Volgens een onderzoek van TechTiek klopt dat helemaal!
Voor dit onderzoek werd de meest recente data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gebruikt. Daaruit blijkt dat het aantal elektrische auto’s in heel Nederland in een jaar tijd met 45 procent is gestegen naar 303.208. Ook in Gouda steeg het aantal elektrische auto’s.
Je hebt het dus goed gezien: er rijden echt meer elektrische auto’s in Gouda dan vorig jaar. Als je de cijfers erbij pakt, dan zie je het volgende in onze stad:
In totaal rijden er 511 elektrische auto’s rond, oftewel 69 per 10.000 Gouwenaars. Dat is 64,8 procent meer dan in 2021. Maar hoe zit het dan met de laadpunten voor deze auto’s?
Volgens de ANWB telt Nederland in september 2022 ruim 107.000 openbare laadpalen. Daarnaast zijn er bijna 3.400 openbare snelladers. Daarmee heeft ons land de grootste laaddichtheid van Europa. In Gouda hoef je dan ook niet ver te zoeken, want je vindt hier 129 laadpalen. Mis je er toch nog eentje in jouw buurt of straat? Dan kun je een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente.
In Europa staan ruim 300.000 oplaadpunten, bij meer dan 30.000 van die laadpunten kun je snelladen. Neem je een kijkje over de grens, dan zie je dat Nederland inderdaad koploper is qua aantal laadpunten. In België vind je er ‘maar’ 17.000. Duitsland heeft bijna 65.000 Ladepunkten en Frankrijk telt zo’n 60.000 bornes de recharge. De meeste bevinden zich in die landen in en rond grote steden.
Bron: ANWB
Heb jij een elektrische auto die je wil opladen? Dan heb je twee keuzes: je kunt zelf in de buidel tasten en een persoonlijke laadpaal bij jouw woning installeren. De andere optie is gratis een openbare laadpaal aanvragen in jouw straat of buurt. Het kost je niets en je hebt er niet alleen zelf profijt van, maar ook andere buurtgenoten met een elektrische bolide. Een openbare laadpaal aanvragen in Gouda doe je zo:
Zodra je het aanvraagformulier hebt ingevuld, komt jouw aanvraag terecht bij de concessiehouder. Dat is het bedrijf dat de laadpalen aanbiedt.
Als de aanvraag wordt goedgekeurd is het de vraag waar de laadpaal precies komt. De concessiehouder geeft de beste plek door aan de gemeente. Gemeente Gouda maakt een verkeersbesluit en maakt dit bekend via de pagina bekendmakingen. Daarna hebben inwoners zes weken de tijd om bezwaar te maken. Is iedereen akkoord met het besluit, dan gaat de netbeheerder aan de slag. Normaal gezien wordt de laadpaal binnen achttien weken aangesloten. De concessiehouder is verantwoordelijk voor de plaatsing en het gebruik van de openbare laadpalen in Gouda.
In onze gids
Populaire rubrieken