Droogte in Nederland: zo zit het in Gouda

Medewerkers van Rijnland inspecteren de dijken regelmatig met deze droogte. Foto: Hoogheemraadschap van Rijnland

Het is droog in Nederland en sinds 3 augustus geldt er een officieel watertekort in Nederland. Kunnen we daar in Gouda iets aan doen? Of valt het bij ons nog wel mee met de droogte?

Niko Wanders is de droogte-expert van Nederland en universitair docent Hydrologie. Hij vertelt over de huidige situatie.

Brute pech

Niko: “We hebben altijd kans op een droge periode, maar ieder jaar wordt de kans op droogte groter. Vroeger had je een keer in de tien jaar droogte, nu is dat eens in de vijf jaar. Eigenlijk is het brute pech dat we nu al vier van de afgelopen vijf jaar met droogte kampen.” Dat we nu met een officieel watertekort kampen, komt mede doordat de droge periode dit jaar al erg vroeg is begonnen. “Doordat we in maart en april zeer weinig regen hadden, hebben we het water dat in de winter is opgeslagen, eerder gebruikt dan gepland”, zegt Niko.

Eerder opgeslagen water gebruiken

“Dat we in maart en april zeer weinig regen hebben gehad, heeft een gevolg. We gebruiken nu het water dat we in de winter hebben opgeslagen eerder dan gepland. Wat we nodig hebben is een periode van zo’n twintig dagen goede miezerregen”, zegt Niko. “Die regen trekt rustig de grond in en kan dan het grondwaterpeil goed aanvullen. Een ‘gewoon’ buitje helpt uiteraard iets, maar niet voldoende om de balans recht te trekken. Daar hebben we een langere periode van regen voor nodig.”

Zelf water besparen

Kunnen Gouwenaars zelf iets doen om de droogte tegen te gaan? “Iedereen kan helpen om het drinkwater niet te verspillen. Neem een kortere douche, sproei je tuin niet met kraanwater en was ook je auto niet. Wil je op de langere termijn iets doen, dan moet je tegels uit je tuin halen zodat het regenwater op meer plekken de grond in kan trekken. Maar dan moet het natuurlijk wel gaan regenen”, aldus Niko.

Droogte in Gouda

Hoe zit het met de droogte in Gouda? Hoogheemraadschap Rijnland zit al een aantal weken in fase 2 van het eigen calamiteitenbestrijdingsplan Droogte. Er is een aanhoudende hoge watervraag in ons gebied en er is op 13 juli 2022 besloten om de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA) in werking te zetten. Dat betekent dat we zoetwater uit het Amsterdam Rijnkanaal naar West-Nederland pompen.

Wat betekent deze landelijke opschaling nu feitelijk voor het gebied van Rijnland? “Wij proberen al weken met kunst en vliegwerk de boel zoet te houden”, zegt Rene van der Zwan, adviseur droogte van Rijnland. “En dat blijft de komende periode ook zo. Voor ons is het belangrijkste onze keringen goed te houden en we proberen met de aanvoer van zoet water van het midden naar west Nederland de verzilting tegen te gaan. De landelijke opschaling heeft bij ons nog geen effect, de situatie was al precair en blijft dat, het helpt alleen wel om de urgentie nog meer te onderstrepen.” De belangrijkste prioriteit zijn onze dijken en kades, de droogte kan leiden tot scheuren of gaten en die inspecteren we regelmatig.

Dit merken inwoners

“Wat de inwoners van ons gebied wel merken, zijn beperkingen bij een aantal sluizen. Het beperkt open gaan van de sluizen heeft te maken met verzilting. Vanuit de Noordzee, maar ook vanuit de grond dringt zoutwater zich op door het tekort aan zoetwater. Zout water is schadelijk voor agrarische gewassen en de natuur. Maar het kost ook meer moeite om drinkwater te maken van zout water. Om deze verzilting tegen te gaan is het nodig om een deel van de sluizen zoveel mogelijk dicht te houden, vervelend voor de scheepvaart, maar helaas echt noodzakelijk. De sluis bij Spaarndam wordt al beperkt geschut, oftewel gaat nog maar beperkt open, en daar komen nu ook sluizen bij de regio van Alphen aan de Rijn.”

“De huidige droogtecalamiteit noodzaakt Rijnland om alternatieve aanvoer van zoet water te organiseren. Inlaten vanuit de Gouwe is niet meer mogelijk vanwege het zoutgehalte en er wordt vanaf de Oude Rijn water aangevoerd naar deze polders. De Papenvaart verzorgt de aanvoer vanuit de oude Rijn, naar Boskoop en een deel van Waddinxveen, maar dit blijkt niet voldoende te zijn.”

Zoet water naar de polders

Rijnland wil nu via de Oostvaart extra water aanvoeren naar de Rietveldse polder, Ambachtspolder, Laag Boskoop en de Voorofsepolder. Door de verzilting op de Gouwe is extra aanvoer van zoet water naar de polders aan de westzijde van de Gouwe noodzakelijk. Er wordt water ingelaten via de Oostvaart in Hazerswoude en bij de Oostvaartsluis wordt een hevel geplaatst. Het scheepvaartverkeer wordt hier niet door gehinderd. Bij de Rietveldsluis is een hevel niet mogelijk. Deze sluis is daarom per 5 augustus iedere avond en nacht gestremd van 21.00 tot 8.00 uur. Het scheepvaartverkeer kan alleen overdag gebruik maken van de sluis.

Toekomstige droogte

Niko Wanders vervolgt: “in de toekomst zullen we meer last krijgen van extreme droogte. Denk maar aan 2018, die droogte maak je maar een keer in de veertig jaar mee. In die toekomst zal dat een keer in de vijftien jaar zijn. We moeten dan ook, als het weer gaat regenen, het water zo goed mogelijk bij ons houden. Niet alleen voor nu, maar ook voor de langere termijn.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Wensen maar: eind deze week zie je veel vallende sterren boven Gouda”

Wensen maar: eind deze week zie je veel vallende sterren boven Gouda

Ga naar “8 x zo vieren BN’ers uit Gouda de zomervakantie”

8 x zo vieren BN’ers uit Gouda de zomervakantie

Ga naar “Wegwerkzaamheden in Gouda: hier kun je niet langs in augustus”

Wegwerkzaamheden in Gouda: hier kun je niet langs in augustus

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Zomervoordeel op Prestoncollectie”

Zomervoordeel op Prestoncollectie

 • Gebr. Bakker & Zn.
 • Geldig t/m 30 september 2022

Topper

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Dolce Bella singlet € 3,39”

Dolce Bella singlet € 3,39

 • Geldig t/m 9 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022
Ga naar “Alle Vivera Vleesvervangers van € 5,98 voor € 2,99”

Alle Vivera Vleesvervangers van € 5,98 voor € 2,99

 • Geldig t/m 13 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Goudse ZomerMarckt”

Goudse ZomerMarckt

 • MARCKT!
 • 19 augustus 2022

Topper

Ga naar “Houtmansplantsoen Concerten”

Houtmansplantsoen Concerten

 • Van 26 jun t/m 28 aug
Ga naar “Beleef Gouda op grote hoogte”

Beleef Gouda op grote hoogte

 • Sint Janskerk van Gouda
 • Van 14 apr t/m 17 sep
Ga naar “Expo Gouda Maakt”

Expo Gouda Maakt

 • Van 6 apr t/m 25 sep