Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de rijkste en armste buurten van Gouda

Door Eva van Dantzig 14 februari 2020

Cijfertjes, wij houden ervan! Tenminste, als ze over Gouda en Gouwenaars gaan. Zo vinden we het bijvoorbeeld razend interessant hoeveel het gemiddelde inkomen per wijk is. En jij wilt vast stiekem óók weten wat jouw buren verdienen. We zochten het gemiddelde inkomen per wijk (in 2019) in Gouda op.

Gouda telde in 2019 om precies te zijn 73.181 inwoners, maar we zien dat dat aantal blijft groeien. Van al die mensen ontvangen 54.600 inwoners een inkomen. Dit kan om salaris gaan, maar ook om uitkeringen en/of toeslagen. Het gemiddelde inkomen per inwoner was toen €24.800.

Zo’n 7,1 procent van de huishoudens in gemeente Gouda heeft een inkomen op of rond het sociaal minimum. Studentenhuishoudens en huishoudens met een onvolledig jaarinkomen zijn hierin niet meegenomen.

Dit zijn de rijkste wijken en dit de armste

Via allecijfers.nl kun je zien hoe het zit met het gemiddelde inkomen per wijk en zelfs per buurt. Je denkt misschien dat de binnenstad gemiddeld het hoogste inkomen heeft, met al die historische panden. Maar nee: de bewoners van de Gaardenbuurt steken met kop en schouders boven de rest van Gouda uit. Hier hebben bewoners namelijk een gemiddeld inkomen van €43.645. Deze buurt wordt gevolgd door de bewoners van de Bodegraafsestraatweg met een gemiddeld inkomen van €35.700,- per inwoner.

Kleine kanttekening: in 2018 waren de bewoners van onze nieuwste wijk Westergouwe de grootverdieners, maar de cijfers van deze wijk zijn voor 2019 helaas niet bekend. Het gemiddelde inkomen van bewoners van Westergouwe lag in 2018 op €31.800,- per inwoner.

De minst hoge inkomens van Gouda vinden we in Korte Akkeren. Daar wordt gemiddeld €19.715,- per inwoners per jaar verdiend. Dit komt misschien niet als een verrassing: er staan hier relatief veel kleine gezinswoningen en het is van oorsprong een echte arbeiderswijk.


Lees ook:

gemiddelde verkoopprijs gouda

Huisje, boompje, lege portemonnee: dit is de gemiddelde verkoopprijs van een woning in Gouda

De Nederlandse huizenmarkt is op zijn zachtst gezegd geen feestje en in Gouda is dat niet anders. Wo...

Ein-de-lijk: Coop supermarkt gaat in maart open in de Nieuwe Marktpassage

Weet je nog? Die supermarkt waar we al héél lang op wachten? Die al ergens begin 2019 open zou gaan?...

Gratis uitje: maak kans op twee kaarten voor Madurodam

Je kijkt je ogen uit in Madurodam. In het attractiepark in Den Haag staat een Nederlandse miniatuurs...

adv.