Dit is waarom er zoveel niet-beschikbare vrije sector huurwoningen op Funda staan

Door Kirsten Spooren 6 december 2018

Een beschikbare huurwoning vinden in Gouda is niet zo eenvoudig. Er is nu eenmaal meer vraag dan aanbod. Omdat wij wekelijks op Funda kijken, kwamen we erachter dat er op Funda een aanbod van meer dan 50 vrije sector huurhuizen is in Gouda. Maar toen we beter gingen kijken, bleek dat die huizen wel vermeld staan maar dat ze helemaal niet beschikbaar zijn!

Voor jullie zijn we daarom op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag: waarom worden er zoveel niet-beschikbare huurwoningen op Funda aangeboden?

Je gaat scheiden, je wacht een jaar op je nieuwbouwwoning en je koophuis is al verkocht of je wilt gewoon verhuizen naar een leuke huurwoning in de vrije sector. Je gaat je eens oriënteren hoe die huurprocedure precies in zijn werk gaat. Een handige tool is Funda, waarop naast het aanbod koophuizen ook huurwoningen staan. Bij een zoekopdracht naar huurwoningen in Gouda komen er zomaar ruim 50 vrije sector huurwoningen in het zoekresultaat naar boven.

Helaas

Maar helaas, als je goed kijkt, staan er een aantal woningen al ‘onder optie’, dus is iemand je voor geweest, of is er helemaal niets beschikbaar. Hele wooncomplexen in de stad staan vermeld, maar vaak staat er een kort zinnetje onder met de tekst ‘Geen beschikbare woningen in dit complex’. Huh, hoe kan dat?

huurwoningen in gouda
Foto: printscreen Funda

Verhuurmakelaars

We belden met een aantal verhuurmakelaars om te vragen hoe dit kan. De verschillende wooncomplexen in Gouda worden beheerd door pensioenfondsen en vastgoedbeleggers. Voor een plek op Funda moet elke verhuurmakelaar per jaar een bepaald bedrag betalen. Aangezien er veel verloop is in de verhuur van de woningen is het heel lastig om steeds de plekken op Funda weg te halen en weer opnieuw erop te zetten.

Betalen

Ons werd ook verteld dat er voor elke nieuwe plaatsing een bedrag betaald wordt. Dus de verhuurmakelaars laten de plaatsingen met de wooncomplexen gewoon staan en veranderen alleen het huidige aanbod als het nodig is. Dus als je een zoekopdracht doet op Funda komen al die wooncomplexen naar boven, maar is er maar weinig van beschikbaar. Hoe vervelend is dat?!

Niet de eerste plek

Daarnaast is Funda niet de eerste plek waar het aanbod vrijgekomen huurwoningen op komt te staan. De meeste kantoren gebruiken een lijst met geïnteresseerden die aangegeven op zoek te zijn naar een huurhuis in Gouda. Daarom kun je het beste je inschrijven bij verschillende kantoren zoals Van ’t Hof Rijnland in Zoetermeer en Boer Makelaardij in Gouda.

Krapte

Vanuit de verhuurmakelaar snappen we de reden maar voor de gebruiker, wij Gouwenaars die op zoek zijn naar een nieuwe woonplek, is het gewoon heel vervelend. Er heerst al een enorme krapte en je bent blij als je minimaal één beschikbare woning kunt vinden. Zeker als de druk toeneemt vanwege jouw persoonlijke situatie en je niet lang de tijd hebt om een nieuw onderkomen te vinden.

Wat is jouw ervaring?

De huizengekte is nu een hot item, zowel in de koop- als in de huursector. Aan huren in Gouda willen we de komende tijd wat extra besteden. Hoe krijg je een huurwoning in Gouda en wat moet je daarvoor doen. Daarom zijn we benieuwd naar jouw ervaring op het gebied van huren in Gouda. Tegen welke praktische problemen loop je aan en hoe lang ben je al bezig met het zoeken naar een geschikte woonplek? Laat het ons weten!

Meer over

Nieuws Wonen

adv.