Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is hoeveel winst je als Gouwenaar kunt maken als je nu je huis verkoopt

Door Eva van Dantzig 11 juni 2019

Huis gekocht afgelopen jaren? Dat stulpje kun je nu waarschijnlijk met winst weer verkopen. Woningtaxatiebedrijf Calcasa berekende dat iemand die in 2013 een woning kocht, vandaag de dag bij verkoop gemiddeld 88 duizend euro winst zou maken. Hoeveel zijn de Goudse koopwoningen in waarde gestegen?

Calcasa onderzocht hoeveel woningen op papier in prijs zijn gestegen sinds de aanschaf. Dat deden ze door de laatste aanschafprijs van woningen die in 2008 of 2013 zijn verkocht, te vergelijken met de waarde van die woningen in het eerste kwartaal van 2019. Het bedrag dat daaruit komt, wordt de ‘virtuele’ winst genoemd, ofwel hoeveel geld woningbezitters potentieel in eigen zak zouden kunnen steken bij verkoop.

Gemiddelde winst in Gouda

Wat blijkt? In alle gemeenten ligt de gemiddelde waarde van een koopwoning momenteel boven het vorige hoogtepunt van de huizenmarkt, dat in augustus 2008 werd bereikt. De gemiddelde virtuele winst in onze mooie stad is 69 duizend euro (!). Daar kun je een hoop leuke dingen van doen. Let op: dit is een gemiddelde. Hoeveel virtuele winst je precies hebt, hangt natuurlijk van je huis af.

Check de virtuele winst per gemeente:

De hoogste virtuele winst vinden we in Bloemendaal (350 duizend), gevolgd door Blaricum (296 duizend), Laren (270 duizend) en Wassenaar (250 duizend). Dit zijn allemaal rijke gemeenten met veel huizen in het hogere segment. Ook de virtuele winst voor huizenbezitters in Amsterdam is flink: 227 duizend euro. Onderaan de lijst staan gemeenten als Westerwolde, Oldambt en Pekela, waar de virtuele waardestijging per koopwoning net boven de twintigduizend uitkomt.

Stijgende waardes

Na een piek in 2008 daalden de prijzen van koopwoningen tot een dieptepunt in 2013. Sindsdien is er sprake van een flinke stijgende trend. Volgens Calcasa steeg de totale waarde van de 4,5 miljoen koopwoningen in Nederland gedurende de afgelopen zes jaar met meer dan dertig procent. Zelfs diegenen die in 2008 een huis kochten, zouden deze momenteel gemiddeld met 54 duizend euro winst kunnen verkopen.

Lees ook:

het poppenhuis gouda

Even gluren: 5 x bijzondere woonkamers van Gouwenaars

Vind jij het ook zo heerlijk om bij mensen naar binnen te gluren? Wij ook! Hoewel je het op straat m...
Huis te koop: Korte Groenendaal 24 Gouda, Foto 1 | Foto: Funda

6 x deze woningen staan nog maar net te koop in Gouda

Wonen in Gouda, dat wil toch iedereen! Het is daarom ook niet altijd even makkelijk om een leuke won...
oosthaven te koop

Waaauw! Dit paleis aan de Oosthaven in Gouda heeft een bioscoop én zwembad

Oké, we moeten nog even bijkomen na het zien van deze woning, want WAUW! Klein Versailles, zo wordt ...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.